Colobus-apen

 

De Colobus ook wel zwart/witte franjeaap genoemd heeft een prachtige zwart-witte vacht met een lange witte franje op de rug. Zijn kop is wit met een zwarte streek die vanaf de ogen naar de bek loopt. Boven op de kop zijn zwarte haren ingeplant als een soort baret. De staart is zwart, lang en heeft een opvallende pluim aan het eind. Ze eten voornamelijk bladeren afgewisseld met fruit en bloesem. Franjeapen hebben slechts vier vingers aan een hand. Ze missen de duim. Soms zit er op de plaats van de duim een klein knobbeltje met een nagel. (Gespot: onderweg van Debark naar Axum.)

Nijlkrokodil

 

De nijlkrokodil is in grote delen van Afrika te vinden. Hij kan maximaal 6 meter lang worden en een gewicht bereiken van 700 kilo. Hij heeft een lange, afgeplatte kop en een krachtige staart. Zijn ogen, neusgaten en oren liggen aan de bovenzijde van de kop zodat hij kan zien, ruiken, horen en ademhalen terwijl hij in het water ligt.

In zijn leven jaagt de nijlkrokodil op veel verschillende prooien. In zijn jonge leven houdt hij het op insecten en waterspinnen. Wanneer de krokodil opgroeit, stapt hij over op grotere vissen. De volwassenen hebben hun maag pas vol na het eten van grote prooien, zoals zebra’s en antilopes. Een krokodil kan een aantal maanden zonder voedsel.

Nijlkrokodil

Gelada baboon

 

Deze bijzondere bavianen komen alleen in Ethiopië voor. In het Amhaars worden ze che’elada genoemd, wat ‘bloedend hart’ betekent. Ze hebben namelijk op hun borst een lichtroze onbehaarde plek in de vorm van een hart, dat in opgewonden toestand felrood wordt. Het mannetje heeft een opvallende harige schoudermantel. Ze leven langs de rotswanden en steile hellingen van het Simiengebergte en gaan nooit ver weg van de bergkammen. Want ’s nachts gaan ze naar beneden en verblijven, vaak dicht tegen elkaar aan (in verband met de kou) in grotten om de kou te trotseren. Als ’s morgens de zon opkomt klimmen ze weer naar boven. Ze leven in groepen met een dominant mannetje dat waakt over zijn harem en nageslacht.

gelada

 

gelada6Ook bijzonder is dat ze gras eten. Het gras wordt met de handen geplukt terwijl ze op hun billen voortschuifelen.

Hippo/Nijlpaard

 

Nijlpaarden leven op plaatsen waar veel water en plantengroei is. Het zijn grazers, ze eten voornamelijk gras, maar ook knollen, wortels en bladeren staan op het menu. Er wordt voornamelijk ’s nachts gegraasd. Nijlpaarden zijn landdieren, ondanks dat ze een groot deel van de dag in het water doorbrengen. Het lichaam is goed aan het water aangepast. Zo zitten zijn oren, ogen en neus bovenop zijn snuit. Hij hoeft maar een klein stukje uit het water te komen om te zien en te horen wat er in zijn omgeving gebeurt. |Hij kan een kwartier onder water blijven. Ze leven in groepen. ondanks dat ze groot en log zijn bewegen ze zich snel. De nijlpaard is gevaarlijk voor de mens; de meeste ongelukken in de natuur met dodelijke afloop staat op zijn conto. Gespot in het Nechisar National Park.

hippo

Struisvogel

 

Struisvogels zijn de grootste vogels die er bestaan. De struisvogel heeft een lange nek en lange, sterke poten. Zijn nek en kop zijn bedekt met korte, haarachtige veren. Het mannetje heeft een zwart verendek, met witte uiteinden van de vleugelveren Het vrouwtje is kleiner en is bruin/grijs van kleur. Met zijn sterke poten kan de struisvogel wel 70 kilometer per uur rennen. Ook gebruikt de struisvogel zijn poten als wapen. Zodra de struisvogel zich bedreigd voelt, trapt hij met zijn sterke poten naar voren. Deze poten lijken meer op een hoef dan op een vogelpoot. Ze hebben namelijk maar twee tenen. Zijn menu bestaat voornamelijk uit gras, wortels, zaden en bladeren. Soms jaagt hij op kleinere dieren, zoals insecten. De struisvogel kan een tijdje zonder water en kan daardoor lang in droge gebieden overleven.

De Bergnyala

 

De bergnyala is een stuk groter dan de gewone nyala. Hun vacht is ruig, bruingrijs gekleurd met witte vlekken op de dijen. De keel is ook wit en de hoorns zijn gedraaid als een spiraal. Schouderhoogte is 120 tot 135 centimeter. De dieren leven van gras, planten, twijgen en bladeren. Overdag houdt het dier zich schuil en gaat voornamelijk in de ochtend- en avondschemering op zoek naar eten. Je vindt ze op de hoogvlakten van Ethiopië. Gespot in het Bale Mountains National Park.

nyala

Walia-ibex

 

Walia

De Walia-ibex, leeft hoofdzakelijk in de steile rotsachtige klifgebieden van het Semien National Park. Door zijn opvallende kleuring en prachtige boogvormige hoorns is de Walia steenbok een prachtig dier om te zien. Zij hebben een chocolade- tot kastanjebruine vacht, zijn grijsbruin rond de snuit, een tint lichter rond de ogen, benen en romp. De buik en binnenkant van de benen zijn wit. De mannetjes hebben een zwarte baard. De lengte van de baard varieert met de leeftijd. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns, die in een elegante boog naar achteren buigen. De kans om ze te spotten is niet groot want ze zijn schuw en op hun hoede voor ons…de mens. Tijdens de burgeroorlog van Mengistu is de populatie flink uitgedund. Vele hongerige soldaten hebben ze gedood en opgegeten. Ook voor de bevolking was de Walia een welkome aanvulling voor de dagelijkse maaltijd. Gelukkig neemt het aantal de laatste jaren weer toe. Het zijn grazers. Ze zijn het meest actief in de ochtend en ’s avonds.