Het land Ethiopië

Ethiopië

Ethiopië, officieel de Federal Democratic Republic of Ethiopia (Ityop’iya), ligt in het noordoosten van het Afrikaanse continent, in de Hoorn van Afrika.

Het land heeft een oppervlakte van 1.137.000 vierkante kilometer en is het op negen na grootste land van Afrika. Buurlanden zijn: Kenia, Soedan, Zuid-Soedan, Eritrea, Djibouti en Somalië.

 Het land is, in tegenstelling tot veel Afrikaanse landen, nooit gekoloniseerd en heeft daardoor langdurig zijn eigen identiteit kunnen behouden. De ruim negentig miljoen inwoners van het land zijn dan ook een bonte mengeling van volkeren, ieder met zijn eigen cultuur, taal en religie.

 Ethiopië is verdeeld in negen staten: Afar, Amhara, Benishangul-Gumuz, Gambela, Harari, Oromiya, Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch, Somali, Tigray, en twee bestuurlijk onafhankelijke steden: Addis Ababa (hoofdstad) en Dire Dawa.

 Het land bestaat voor een groot deel uit een omvangrijke hoogvlakte die doorsneden wordt door de Riftvallei, ook wel Grote Slenk genoemd. De vallei gaat in het noordoosten over in de Danakilwoestijn. Tegen de hoogvlakte aan ligt zowel in het westen als in het zuidwesten laagland. De berg Ras Dashen, 4620 meter, vormt het hoogste punt. De Danakil-Depressie, op -125 meter, is het aangewezen laagste punt van het land.

 Ethiopiërs vertellen je graag, maar vooral trots dat hun land ‘het oudste ter wereld’ is. Ongeveer 3,5 à 4 miljoen jaar geleden woonden voorlopers van de huidige mens aan de oevers van de meren in de Riftvallei. De vondst in de Afarregio (in 1974) van het 3,5 miljoen oude skelet Lucy en de later (in 2009) gevonden‘buurman’ van Lucy tonen aan dat Ethiopië heel vroege bewoners had. Wetenschappers vonden (in 2015) opnieuw in de Afarregio kaken en tanden van een mogelijke voorouder van de mens van 3,3 en 3,5 miljoen jaar oud. Ethiopië wordt dan ook vaak ‘de wieg van de mensheid’ genoemd. Er wordt zelfs aangenomen dat de mensheid zich van hieruit heeft verspreid over de rest van de wereld.

In Ethiopië komen meerdere godsdienstige stromingen voor. Officiële cijfers ontbreken, of worden in zeer wisselende percentages gegeven. Duidelijk is dat er twee grote groeperingen zijn: het orthodoxe christendom en de islam. Daarnaast komen het animisme en enkele andere godsdiensten voor. Ethiopië onderscheidt zich van veel andere landen doordat er veel religieuze verdraagzaamheid is. Over het algemeen leeft men, tot nu toe, vredig naast elkaar.

 Ethiopië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het landschap is zeer wisselend en bestaat uit vruchtbare hoogvlakten, diepe ravijnen, tropisch regenwoud, savannen, woestijnen en moeilijk toegankelijke bergketens. Ook zijn er meren en stromen er grote rivieren, waaronder de bekende Blauwe Nijl. Dankzij de verschillende hoogte- en klimaatzones heeft Ethiopië een weelderige plantenwereld. Er zijn achthonderd soorten vogels geteld. In de aanwezige nationale parken leven verscheidene soorten zoogdieren, waaronder bijzondere die alleen in Ethiopië voorkomen.

 Het land is wat toerisme betreft in een ontwikkelingsfase, wat inhoudt dat het land niet altijd eenvoudig is te bereizen; ‘aanpassen’ is vaak noodzakelijk. Het is ook een kennismaking met een van de armste landen ter wereld. Je treft naast indrukwekkende, interessante en mooie dingen ook schrijnende situaties aan.

 Ethiopië is ook het land dat je, als je het eenmaal hebt bezocht en dus geroken, geproefd en gevoeld hebt, nooit meer vergeet. Er blijft altijd een vaag verlangen.

5 reacties op “Het land Ethiopië

 1. Hi Ine,
  een interessante blog met veel nuttige informatie.
  Hoe gaat het eigenlijk met zakenleven in Ethiopië? Gebruiken veel bedrijven/ondernemers internet (website, email) voor zaken? Is er een speciaal uur dat er niet gewerkt worden net als siësta in Spanje? Sorry als je m’n vragen raar vindt. Dit zijn onwetendheid. Alvast bedankt en ook voor het delen van je verhalen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt voor het compliment.
  Tja… als je ‘Het land van de verbrande gezichten’ en zijn bewoners eenmaal gezien, geroken, geproefd en gevoeld hebt, vergeet je het nooit meer. Er blijft altijd een verlangen om terug te gaan!! Hetgeen natuurlijk nog eens extra wordt versterkt als je zoon er woont!

  Like

 3. ik vindt dit een mooie side.
  ik ben zelf in 2011 in Ethiopie geweest ,ik heb samen met mijn zoon een 10 daagse rondreis gemaakt in het noorden van Ethiopie.Ik ga volgend jaar weer terug samen met mijn vrouw, Onze zoon woond in Addis Ababa.Hij is er getrouwd met een meisje uit Addis Ababa. Ik vindt het een prachtig land,en een mooie natuur.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s