34 reacties op “Gastenboek (2013-2022)

 1. Hoi Ine,
  Als vaste bezoeker van je site voel ik momenteel een gemis aan nieuws berichten over de toestand in het noorden. Is er een reden voor ?
  Met vriendelijke groeten,Sonja

  Geliked door 1 persoon

  • Ha Sonja, Er zijn meerdere redenen. Het nieuws is niet altijd betrouwbaar, sociale media is afgesloten – journalisten krijgen in het oorlogsgebied geen toegang enz. Normaal zet ik nieuws op mijn site als ik drie ongeveer gelijke info-berichten van verschillende media kan lezen, dit wordt steeds moeilijker en daarnaast wordt er door de kijkers/lezers nauwelijks geklikt om de artikelen te lezen. Aangezien ik eerlijk nieuws wil doorgeven ben ik voorlopig gestopt met het nieuws. Bedankt dat je een vaste bezoeker van mijn site bent! Groeten Ine

   Geliked door 1 persoon

 2. Dag Inge,
  Van november 1967 t/m maart 1969 ben ik werkzaam geweest op de HVA Methahara Suger estate als landmeter. Nu ben ik aan het opruimen (wegens verhuizing naar een kleinere woning) en heb nog een aantal zaken betreffende Methahara. Weet jij of daar iemand belangstelling voor heeft.
  Na mijn Ethiopische tijd heb ik lange tijd contact gehad met de familie van Zeeland.
  Joop Gravesteijn

  Geliked door 1 persoon

  • Dag Joop
   Ja bij het verhuizen kom je vaak van alles tegen! Ik weet niet over welke zaken je praat maar naast deze website/blog , misschien weet je dit al, heb ik nog een blog opgezet speciaal over Metahara. (http://metaharasugarfactory.wordpress.com) Foto’s en verhalen zijn altijd welkom. Er staan ook veel foto’s en verhalen van anderen op natuurlijk met naamvermelding. Kijk maar eens…herinneringen, herinneringen. Het blijft altijd leuk om naar te kijken; er wordt vaak op gekeken. Groeten, Ine

   Like

 3. Diaan – Gerichte vragen wil ik graag beantwoorden. Veel kun je vinden in mijn boeken, met name: Ethiopië, Betam konjo of Ethiopië ongekend anders en op mijn blog/site is ook veel te vinden. Maar stel gerust een vraag over wat je precies wil weten!

  Like

 4. በጣም ቆንጆ
  Ik ben heel blij met deze site. Ook ik ben Ethiopiofiel ፡) zeg maar, en inmiddels zelfs de taal aan het leren. Ik haal veel achtergrondinfo uit je site en dat is nou precies waar ik naar op zoek ben.
  Vooral de politieke maar ook de culturele achtergronden trekken mijn aandacht enorm.
  Ben verbonden (werk voor) een kleinschalig project voor gehandicapten in Addis. Ik woon in NL maar ben op de achtergrond actief voor mijn vrienden die een roeping hebben voor deze groep en die sinds twee jaar in Addis wonen. Zij hebben een grote visie voor de toekomst voor de allerarmsten. Mocht iemand dit willen bekijken, surf dan naar http://www.hands4home.nl
  Bedankt
  Mona 🙂

  Like

 5. Goedemorgen Ine,
  Voor mijn opleiding moet ik onderzoek doen naar het land Ethiopie. Is er een mogelijkheid waarin ik u vragen mag stellen? Dat zal mij enorm helpen in mijn onderzoek!

  Ik hoor graag van u!
  Met vriendelijke groet,
  Emmely Schipper

  Like

 6. Hallo!

  Ik kom hier met een kleine vraag. Ik ben van het PCC Lyceum Alkmaar, en samen met twee andere leerlingen doen we maatschappelijk onderzoek naar de ontwikkelingssamenwerking met betrekking tot de Hoorn van Afrika. Hieronder valt ook Ethiopië.

  Uw site wekt de indruk dat u veel kennis over Ethiopië heeft, dus onze vraag is:
  Zou u ons informatie kunnen geven over ontwikkelingshulp of -samenwerking in Ethiopië? Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Patrick, 5vwo, PCC Lyceum.

  Like

  • Hallo PPC leerlingen,
   Jammer genoeg kan ik jullie niet verder helpen met het thema ontwikkelingssamenwerking hier heb ik nauwelijks ervaring mee. Succes met jullie onderzoek! Groet, Ine

   Like

 7. Hallo Koos,
  Op kaarten en in reisgidsen wordt de bevolking veelal in grote groepen ingedeeld zoals b.v. Oromo, deze groep bestaat uit vele stammen, waarvan er soms een paar besproken worden. Het zou inderdaad handig zijn als er een volledige kaart was waarop alle bevolkingsgroepen en stammen duidelijk stonden vermeld. Ik gebruik voornamelijk mijn eigen bezoek-ervaring, daarnaast haal ik informatie uit de boeken van mijn Ethiopië-verzameling (meer dan honderd). Er zijn wel boeken voornamelijk foto-boeken die stammen beschrijven maar veelal ook ingedeeld in bepaalde streken. Op internet kun je ook veel vinden. Succes met het samenstellen van je Powerpoint ! Groeten, Ine

  Like

 8. Dag Ine, weet je ook of er een kaart/map/schets is waar de stammen met hun namen van het land ingetekend staan. De streken waar ze wonen/leven. Ik kan het op de kaart van Ethiopië niet echt vinden. Bedankt voor je reactie n.a.v. mijn verhaal in jouw gastenboek. Groet van Koos

  Like

 9. Hallo Koos,
  Wat fijn om te horen dat je zo enthousiast bent over Ethiopië. Ja het is een bijzonder en schitterend land met vriendelijke mensen. Ik hoef je niet te vertellen dat wij dat ook vinden. Bijzonder is dat het noorden en zuiden zo verschillend zijn. Ik heb het dan nog niet eens over het westen en noord-oosten. Heb je je nog een beetje kunnen verdiepen in de geloofsbeleving? In Lalibela zul je de sfeer wel geproefd hebben. Je hoofd vol en de beelden op je netvlies, ik weet precies hoe of dat voelt. Voor ons wordt het ook weer tijd om die richting op te trekken. Waarschijnlijk 2016.
  Interessant om een reisgenoot te hebben die na jaren terugkomt in zijn land, hij was toen hij vertrok nog erg jong maar hij zal toch nog wel herinneringen hebben.
  Ik vind het bijzonder fijn om te horen dat je zowel aan mijn boek als aan mijn site iets gehad hebt. Dank je wel dat je dat liet weten.
  Groeten, Ine

  Like

 10. Hallo Ine, ik ben nu inmiddels alweer een paar weken thuis na een fantastisch reis door Ethiopië. Wat is dat een mooi land met mooie mensen, heel bijzonder. Eerst de noordlus gedaan naar de kerken en het tweede gedeelte de zuidlus naar ‘de stammen’. Het was allemaal heel indrukwekkend! Het bezoek aan een vijftal stammen en het verhaal/beleving die erbij hoorde heeft diepe indruk op mij gemaakt. Bij o.a. de Mursi mochten we (mede-reisgenoten) een stokken-gevecht bijwonen wat veel mooie foto’s opleverden. Later begreep ik dat dit bijwonen zeer uniek was en eigenlijk niet voorkwam. Elke dag die ik meemaakte tijdens de reis was een cadeau op zich. We hadden een goede gids tijdens de reis die ons op heel mooie plekjes bracht. Je boek ‘Ethiopië, ongekend anders’ is helemaal plat gelezen door mij tijdens de reis en nu ben ik het weer aan het lezen. Ik kan het nu allemaal ook veel beter plaatsen dank zij de ervaringen van de reis. Het idee van… ‘ik heb het echt allemaal meegemaakt.’ Ook je blog met de uitgebreide informatie roept herinneringen op. Het was al een stuk voorbereiding op de reis maar nu (be)leeft het een stuk meer voor mij. Bij ons was een reisgenoot die van oorsprong in Ethiopië was geboren en op zijn 6e jaar naar Nederland was gegaan voor een betere toekomst. Hij was nu voor het eerst in Ethiopië en wist mij veel te vertellen over het Amhaars, maar ook over de leefgewoonten/cultuur van wat hij noemde ‘zijn’ volk. Ook dat was voor mij een unieke bijkomstigheid. Ik vond, bij hetgeen waarover hij vertelde, veel in jouw boek en blog terug. Het sloot prachtig bij elkaar aan. Afijn nu is het hoofd nog vol, veel komt steeds voorbij op het netvlies als ik erover vertel. Het is nog een heerlijk nagenieten bij de foto’s en van alles wat ik heb beleefd. Ik hoop er een mooie Powerpoint van te maken om het hetgeen ik mocht beleven te delen met anderen.
  Wat mij betreft… ik wil dit nog weleens doen! Wie weet misschien… Ethiopië.
  Bedankt mensen van Ethiopië! Bedankt ook jij Ine!

  Like

 11. Sonja…Leuk dat je de moeite hebt genomen om meer info te vinden. Er zijn vele verhalen, ik heb meerdere boeken maar gezoogd worden door een geit komt daar niet in voor! Leen succes met je verdere zoektocht en Sonja bedankt voor de moeite! Leuk dat mensen elkaar van nut kunnen zijn op mijn site! Groetjes, Ine

  Like

 12. Hoi Leen jacobs,
  Ik heb nagevraagd ivm je schilderijtje. Het zou Johannes de Doper zijn. En dan kreeg ik een voor mij verwarren d vehaal van Herodus die alle kinderen wilde vermoorden en Johannes zijn moeder is toen met hem gevlucht en zijn vader Zacharias is daarom in de tempel vermoord omdat hij niets wou zeggen waar Johannes was…Zelf was ik ook geboeid en ben ik beginnen zoeken maar heb over het gezoogd worden van een geit niets gevonden… Ook heb ik in Ethiopië zelf ontdekt dat wij nog veel verhalen niet kennen uit de bijbel en best wel interessant zijn ! Aan jou om het verder te onderzoeken ! Ik hoop dat ik je op de goeie weg gezet heb( en ook dank aan Amare tesfa uit Bahir Dar )
  Groetjes, Sonja

  Like

 13. ik kocht vorige maand in ethiopië (aan het Tanameer) een schilderijtje op geitenleer. Het stelt een heilige voor die door een geit gezoogd wordt. Ik probeer de naam van die heilige op te zoeken, maar vindt nergens iets daarover. De tekening van de zogende geit heb ik verschillende plaatsen gezien – wie weet meer over dit (bijbels?) verhaal ?

  Like

  • Hallo Leen.Ik heb voor je gekeken in mijn boeken over Ethiopische heiligen maar ik heb ‘jouw’ heilige en zijn verhaal niet kunnen vinden. Als ik het alsnog tegen kom laat ik het je weten! Groeten, Ine

   Like

 14. Dag Koos, Ik weet zeker dat Ethiopië, op het gebied van zowel cultuur als geloofsbelevenis, je niet zal teleurstellen. Nog even geduld en dan genieten van het mooie en interessante land Ethiopië! Tenastely, ine

  Like

 15. Dag Ine, ik ga als bezoeker/toerist en hoop van het noorden zowel van het zuiden te genieten. Wie weet wat het losmaakt bij mij. De laatste jaren bezoek ik landen om hun cultuur maar ook om de bijhorende geloofsbeleving. Zoals Noord India/Nepal het hindoeïsme/boeddhisme. Peru/ Bolivia en het inca-bestaan en dus dit jaar de kerken van Ethiopië.
  Groet van Koos.

  Like

 16. Hoi Ine, met veel plezier bekijk ik je site die inmiddels in mijn favorieten is geplaatst. Het geeft mij zoveel informatie dat ik maar met moeite het geduld kan bewaren. 17 juli a.s. hoop ik zelf af te reizen naar Ethiopië en van het land, cultuur en de bevolking te genieten. De foto’s zijn heel sprekend. Je boek ‘Ethiopië, ongekend anders’ tweemaal met veel plezier gelezen. Met andere woorden, ‘ik heb er zin in’!

  Like

  • Wat leuk dat ik een kleine bijdrage heb kunnen leveren dat je ‘zin’ hebt om naar Ethiopië te gaan. Ik weet bijna zo goed als zeker dat je er geen spijt van zult krijgen. Het is een fantastisch land! Wij hebben eind 2014 er weer zes weken rond getrokken. Ga je als toerist/reiziger of ga je iets anders doen? Bezoek je het noorden en het zuiden? Heel veel plezier en geniet van alles wat dit interessante land te bieden heeft. Tenastely en bedankt voor je berichtje! Groeten, Ine

   Like

 17. Dag Ine,

  Dan maar weer verder zoeken naar het antwoord. Dank je wel voor je reactie. Ik ga via een organisatie, Stichting Lalibela.
  Wat een prachtige foto’s op je blog, en inspirerende boeken. Heb “het einde van de regentijd” zojuist uit de bieb gehaald, lekker lezen straks!

  Vriendelijke groet,
  Jeanne

  Like

 18. Hallo Jeanne
  Bedankt voor het compliment. Spannend, drie maanden naar Ethiopië!
  Ethiopië heeft schapen, er worden dekens gemaakt maar wol te koop, ik kan je dit niet vertellen. Verschillende bevolkingsgroepen weven prachtige stoffen o.a. voor de traditionele kleding. In vele werkplaatsjes geweest maar nooit wol zien liggen wel katoen maar waar dat e.v.t. te koop is, ik moet je het antwoord schuldig blijven.
  Ga je via een organisatie of op eigen gelegenheid? Ik ben benieuwd hoe je Ethiopië ervaart na 20 jaar!
  Groeten,
  Ine

  Like

 19. Dag Ine, wat en prachtige blog! Die ga ik vanmiddag uitgebreid lezen. Ben 20 jaar geleden in Ethiopie geweest en heb er altijd naar verlangd om weer terug te gaan. Dat gaat over 5 weken gebeuren, ik verheug me er heel erg op. Ik ga 3 maanden vrijwilligerswerk doen in Lalibela! O.a. wil ik proberen blinden kinderen te leren handwerken. Heb verschillende technieken gezien bij een blindeninstituut. Maar: ik kan er maar niet achter komen of er wol te koop is in Ethiopie. Misschien weet jij dat wel?
  Dank en hartelijke groet,
  Jeanne Geraads

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s