Staten van Ethiopië

Ethiopie staten

 

Ethiopië is sinds 1995 onderverdeeld in negen, op etniciteit gebaseerde staten en twee bestuurlijke onafhankelijke steden. Allen hebben hun eigen vlag.

Flag_of_the_Afar_Region_(1994-2012).svg

Afar (2)

De staat Afar ligt in het noordoosten van Ethiopië. Het grenst aan Djibouti en Eritrea. De staat heeft zijn naam verkregen door de bevolking Afar die hier leeft. Semera is de hoofdstad. Iets ten noorden van Semera heeft Donald Johanson in 1975 de resten van Lucy, een 3,5 miljoenjaren oude hominide, gevonden. De Danakildepressie bekend door zijn hitte en droogte wordt door een gedeelte bedekt door zout, voor de Afar een bron van inkomsten.

Flag_of_the_Amhara_Region.svg

Amhara (3)

Amhara ligt in het noordwesten en midden van Ethiopië en grenst een stuk aan Soedan. Bahir dar is de hoofdstad. Er zijn veel bezienswaardigheden o. a. de steden Lalibela, Gondar en het Tanameer met zijn eilanden.

De staat ligt in het westen van Ethiopië en is vernoemd naar de twee etnische groepen die er wonen, Bertha en Gumus. De hoofdstad is Asosa.

Gambela ligt in het zuidwesten. Hier leven o.a. de bevolkingsgroepen  Nuer en Anuak.

Harari, gelegen in het oosten, is de kleinste staat van Ethiopië. De hoofdstad is Harar. In 2006 is het historische centrum van de oude stat op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.De bevolkingsgroepen Oromo, Amharen en de Harari leven hier.

De grootste staat van Ethiopië beslaat zuidwest en midden Ethiopië. Finfinne is de hoofdstad. Oromo vertegenwoordigt een groot aantal bevolkingsgroepen.

Somali ligt in het oosten . De naam geeft al aan dat er voornamelijk Somaliers wonen. Jijiga is de hoofdstad.

In het uiterste noorden ligt Tigray. De hoofstad is Mekele. Het grenst aan Eritrea en Soedan.

SNNPS  (10)

De staat ligt in het zuiden en heeft als hoofdstad Awassa. Hier wonen vele etnische bevolkingsgroepen.

Addis Ababa (1)

 De hoofdstad van Ethiopië Addis Ababa is een bestuurlijke onafhankelijke stad met een gemêleerde groeiende bevolking.

Dire Dawa (5)Dire Dawa ligt in het oosten en is net als Addis Ababa een bestuurlijke onafhankelijke stad. Er wonen voornamelijk Oromo, Amharen en Somaliers.

(Vlaggen: met dank aan Wikipedia)