De stad

De hoofdstad vanaf Entoto gezien

a1

a6

De hoofdstad werd vroeger door de Oromobevolking, ‘Finfinne’ (hoogvlakte) genoemd. In 1886 werd de naam door de vrouw van Menelik, koningin Taitu, veranderd in Addis Ababa (Nieuwe Bloem).

De stad ligt in het hoogland van Centraal Shoa, en ligt tussen de 2300 en 2500 meter boven de zeespiegel. De nog redelijk jonge stad werd aan het einde van de negentiende eeuw gesticht. Addis is gegroeid zonder ontwerp of grondplan. De Italiaanse bezetting duurde te kort om alle ambitieuze bouwplannen van de Italianen te realiseren. Toch hebben ze hun sporen nagelaten. Zo zijn er enkele doorlopende wegen aangelegd en getuigen verscheidene gebouwen van de vroegere Italiaanse aanwezigheid.

Van een traditionele dorpsnederzetting is Addis Ababa uiteindelijk uitgegroeid tot een grootstedelijk gebied dat opgedeeld is in vijf zones en 28 districten. Deze districten zijn op hun beurt weer verdeeld in ongeveer 300 kebele (wijken), die genummerd zijn. Doordat een ‘echt’ centrum ontbreekt, liggen restaurants, koffiehuizen, hotels en winkels verspreid over de stad.

Bijgewerkt (2017) De laatste jaren is Addis enorm aan het veranderen; grote luxe gebouwen schieten de grond uit, wegen worden verbreed of vernieuwd, viaducten en rails worden gerealiseerd. Sinds kort rijdt er een elektrische trein/tram door de stad. De intensieve bouwactiviteit zorgt ervoor dat kleine huisjes en andere onderkomens met de grond gelijk worden gemaakt. Gevolg…mensen zonder een dak boven hun hoofd.

Addis Ababa is en blijft een stad vol tegenstellingen. De charme van de stad is dat het oude naast het nieuwe blijft bestaan. Naast het drukke stadsverkeer, waar taxi’s en busjes op moderne wegen in flinke vaart rijden, lopen ezels beladen met hout en graan. Je ziet vrouwen die keurig gekleed naar hun werk gaan, maar ook vrouwen, voorovergebogen met hun neus bijna op de grond, sjouwen met bossen hout op hun rug. Naast luxueuze gebouwen staan golfplaten huisjes en lemen hutjes. Loslopend vee graast op ieder stukje groen. (Lees meer over de interessante stad in mijn boek: Ethiopië, Betam Konjo)

a3

Eén reactie op “De stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s