De hoofdstad Addis Ababa

DSCN2649-Addis Ababa wat letterlijk ‘nieuwe bloem’ betekent, is de hoofdstad van Ethiopië. De stad ligt op 2500 meterhoogte met rondom groene met eucalyptus beplante heuvels. Het is èèn van de hoogst gelegen hoofdsteden van de wereld. De nog redelijke jonge stad werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd. De vrouw van Menelik de Tweede ‘Taitu’ gaf in 1886 de opdracht om haar hof te verhuizen naar de Finfinne-vlakte. Ze had genoeg van de kou in Entoto waar Menelik zijn kamp had opgeslagen. De hoogvlakte had een milder klimaat en de aanwezige warmwaterbronnen, waar ze met veel genoegen al meerdere malen had gebaad, bepaalde haar keus. Door deze beslissing is uiteindelijk Addis Ababa ontstaan.

Het huidige Addis, dat gestaag uitdijt, is gegroeid van een traditionele dorpsnederzetting tot een grootstedelijk gebied en heeft uitersten en scherpe contrasten. De charme van de stad is dat het oude naast het nieuwe blijft bestaan. Naast het drukke stadsverkeer, waar taxi’s en busjes op moderne wegen in flinke vaart rijden, lopen ezels beladen met hout en graan. Je ziet vrouwen die keurig gekleed naar hun werk gaan, maar ook vrouwen, voorovergebogen met hun neus bijna op de grond, sjouwen met bossen hout op hun rug. Naast luxueuze gebouwen staan golfplaten huisjes en lemen hutjes. Loslopend vee graast op ieder stukje groen.

De stad heeft luxe wijken die bewoond worden door hoogwaardigheidsbekleders, mensen van internationale organisaties, diplomaten en andere mensen die wat in de melk te brokkelen hebben. Maar het merendeel van de Ethiopiërs leeft zeer armoedig in dicht bevolkte wijken. Na de burgeroorlog tegen Mengistu zijn veel mensen richting hoofdstad getrokken in de hoop het beter te krijgen. Het gevolg is een aanwas van krottenwijken en vele bedelaars en daklozen op de straten. DSCN2631-De hoofdstad is zeker een bezoek waard. Er is veel te zien en te beleven. Zoals de Merkato: een van de grootste markten van Afrika, waar alles te koop is; de Sint Joriskerk: waar je de wandschilderingen van kunstenaar Afewerk Tekle kunt bewonderen; de Kathedraal van de H.Drie-eenheid; het moderne stervormige Stadshuis; de Italiaanse wijk Piazza; de heuvels van Entoto: waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad; meerdere musea; paleizen van Keizer Haile Selassie; het Stationsgebouw uit 1929; de Afrika Hall: gebouwd door Keizer Haile Selassie als ontmoetingsplaats voor de Afrikaanse naties enzovoort. De stad heeft niet een echt centrum.

Eén reactie op “De hoofdstad Addis Ababa

  1. Mooi blog Ine. Ik heb me aangemeld een geen nieuwtje uit/over Ethiopië ontsnapt nu nog aan mijn aandacht!

    Veel succes met het reizen en het schrijven.

    Ada

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s