Hoe een Ethiopische vrouw leert om haar man weer van haar te laten houden

Voor alle situaties is er wel een legende of volksverhaal te vinden waar een goede verstaander een les uit kan trekken. In Ethiopië zijn dierenverhalen erg populair. Ze vormen een onschuldige en humoristische spiegel van de samenleving. Van het onderstaande volksverhaal zijn meerdere versies, maar de strekking is steeds dezelfde namelijk: hoe win je de liefde van een bepaald persoon?

Er was eens een vrouw die zich zorgen maakte over haar man. Hij had haar niet langer lief en verwaarloosde haar. Dat zij hier verdriet van had was niet belangrijk voor hem. Zij ging met haar probleem naar de plaatselijke tinkwola hakim (toverdokter). Vol zelfbeklag deed ze haar verhaal. “Kun u mij een tovermiddel geven zodat hij weer van mij zal gaan houden”, vroeg zij met trieste stem. De tinkwola hakim dacht een ogenblik na en antwoordde: “Ik wil je helpen, maar eerst moet je mij drie haren brengen uit de manen van een levende leeuw. Die heb ik nodig voordat ik een tovermiddel kan maken.”  De vrouw bedankte hem en ging naar huis. Toen zij dicht bij haar huis was, ging zij rustig op een boomstronk zitten en dacht na.  Hoe zal ik dit gaan doen, vroeg ze zich af. Er is een leeuw die vaak in de buurt van het dorp komt, maar hij is boosaardig en hij brult angstaanjagend. Na nog even gepiekerd te hebben, wist ze ineens hoe ze het ging aanpakken. De volgende ochtend stond ze vroeg op en nam een lammetje mee. Ze ging naar de plek waar de leeuw zich gewoonlijk ophield en wachtte vol ongeduld. Eindelijk zag ze de leeuw aankomen. Dit was het moment! Ze stond vlug op, liet het lammetje op het pad achter en ging naar huis. En zo stond de vrouw iedere dag vroeg op en bracht de leeuw een lammetje. De leeuw leerde de vrouw goed kennen, omdat zij iedere dag op dezelfde tijd en plaats aanwezig met een mals lammetje dat zij voor zijn plezier daar bracht. Zij was echt een vriendelijke, zorgzame vrouw!  Het duurde niet lang of de leeuw begon te kwispelstaarten als hij haar zag. Hij kwam dichterbij en liet toe dat zij hem over de kop aaide en op de rug klopte. Iedere dag opnieuw nam ze uitgebreid de tijd om de leeuw zachtjes liefkozend te aaien, tot de dag dat zij er zeker van was dat de leeuw haar volledig vertrouwde. Toen trok ze voorzichtig drie haren uit zijn manen en bracht die enthousiast naar de hut van de toverdokter. “Kijk eens”, zei ze trots toen ze binnenkwam. “Hier zijn ze! ”. En ze gaf hem de drie haren uit de manen van de leeuw. “ Hoe heb je dat voor elkaar gekregen”, was de vraag van de hakim. Toen vertelde de vrouw hoe zij met heel veel geduld de haren van de leeuw had verkregen. Er verscheen een brede glimlach op het gezicht van de tinkwola hakim. Hij boog naar haar toe en zei: “Op dezelfde manier als je de leeuw hebt benaderd, met veel geduld, liefde en zorg, zal je ook je man kunnen bewerken zodat hij je opnieuw zal liefhebben”. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s