De vergeten Nederlanders (2010)

 

de-vergeten-nederlanders

Flaptekst: Daniel Hoek is geboren in 1967 als halfbloedzoon van een Nederlandse vader en een Ethiopische moeder. Door zijn halfblanke uiterlijk krijgt hij nergens kansen en groeit op als straatjongen in Nazereth en Dire Dawa, Ethiopië. Hij eet uit vuilnisbakken en slaapt onder bruggen en op treinstations. Tijdens zijn zoektochten naar zijn Nederlandse identiteit verandert Daniel in een zware crimineel die nergens voor terugdeinst, zelfs niet voor moord. Na acht jaar voorarrest krijgt hij de doodstraf. In de gevangenis ontwikkelt hij tot een vreedzaam christen en komt herboren vrij door toedoen van zijn Nederlandse broer. Een autobiografie met als belangrijke thema’s ontkenning, mensenleed en liefde.

Daniel Hoek wordt na groep vier van de basisschool gestuurd. De Amhaarse taal heeft hij amper leren lezen en schrijven. Hij besluit dit zichzelf aan te leren en ontpopt zich ondertussen als een ware artiest die de wonderbaarlijkste avonturen overleefd. In de gevangenis weet hij zijn uitbundigheid en zijn gewelddadige leven feilloos te verwoorden en ook te beschrijven. Een verhaal dat verteld moet worden. Met zijn stichting in Ethiopië probeert Daniel momenteel andere ‘vergeten Nederlanders’ te verenigen.

Titel: De vergeten Nederlanders –  Auteur: Daniel Hoek –  Uitgever: Free Musketeers (2010) –  ISBN: 9789048413461 (Levensverhaal)

Eén reactie op “De vergeten Nederlanders (2010)

  1. Een indrukwekkend, meeslepend en aangrijpend verhaal. Je leest hoe Daniel’s zoektocht naar zijn identiteit, door ontkenning en steeds maar weer afgewezen te worden, zich ontpopt tot een obsessie. Ethiopiërs zien hem als een ‘faranji ‘(vreemdeling) en Nederland wijst hem aan alle kanten af. Daardoor volgen vele aangrijpende gebeurtenissen. Ondanks al de ellende blijft hij zich verbonden voelen met Nederland. Als hij een brief van zijn vader ontvangt is hij in alle staten maar ook dan volgt weer een ontkenning. Niets is hem meer te gek, een overval op de Nederlandse Ambassade en vele andere criminele gebeurtenissen volgen op rij waardoor hij uiteindelijk in de gevangenis beland. Na jaren van vreselijk ellende krijgt hij zijn eerste brief van zijn Nederlandse (half)broer. Het duurt nog even maar het getij keert zich eindelijk. Zijn broer helpt hem en Daniel krijgt uiteindelijk vrijspraak. Na vele jaren kan hij zich uiteindelijk koesteren in een Nederlandse familie, ook ontmoet hij zijn vader. Er zit een goede verhaallijn in het boek, leest prettig, is confronterend, meeslepend en de thema’s ontkenning, mensenleed en liefde wisselen elkaar af. Het boek is een aanrader, een verhaal dat vertelt maar zeker ook gelezen moet worden!

    Het is betreurenswaardig dat door het programma Spoorloos, die zeer onzorgvuldig te werk ging en meer mogelijke Nederlandse vaders met naam en toenaam in het programma liet passeren, een negatieve lading rond het boek is ontstaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s