Koffie uit Kaffa, De verloren plantage, De koffietuin zal bloeien (19??)

 

 

koffie-uit-kaffa

Koffie uit Kaffa (deel 1) – Op de dag dat de koffie bloeide, ontwaakte Jonas Lowet vroeg in de morgen, omdat een vreemde geur door de open ramen binnendreef.”De koffie”! fluisterde hij verrukt. “De koffie bloeit!” Dit is, in een paar zinnen, een van de aangrijpendste belevenissen van de Nederlandse koffieplanter Jonas Lowet, die zijn geboorte stad Maastricht verlaten had, toen zijn vaderland hem in de vooroorlogse dagen geen bestaan bood, hoewel hij doctor in de handelswetenschappen was. In ‘Koffie uit Kaffa’ volgen we deze ondernemende Limburger op zijn tocht naar het mysterieuze land van de Negus: Abessinie (het huidige Ethiopië). Het is de persoonlijke gunst van de keizer die hem zijn weg effent, zodat hij een dal krijgt toegewezen in de landstreek Kaffa, waar de wilde koffie zomaar opschiet tussen de eucalyptusbossen. In dit woeste land ontmoet hij de koptische priester Johannes, die hem met open armen verwelkomt, omdat hij voor zijn volk de beschaving van het Westen wenst… en Mariam, die als zoveel vrouwen uit haar land, een opvallende lichte huid heeft en die door de priester is onderwezen in de Franse taal. Jonas lukt het, in enkele jaren een goede plantage op te bouwen. Hij is energiek. Maar is hij niet te idealistisch als hij zijn economisch voordeel wil vergeten terwille van het heil van Kaffa’s bevolking met zijn vele noden? En is hij blind voor de buitenlandse spionage om hem heen? Want de Italiaanse majoor Enrico Ferrari is bezig zijn netten te spannen en de Duitsers spelen een vreemd spel, ze zijn allerminst te vertrouwen… Een catastrofe nadert, langzaam maar zeker. ‘Koffie uit Kaffa’ is geschreven door Go Verburg. Het is een boeiend verhaal opgebouwd op een werkelijk origineel gegeven. Het boek is het eerste deel van een (oude) driedelige serie. Ze worden nog regelmatig tweedehands aangeboden. Zeer de moeite waard om te lezen!

De verloren plantage (deel2) De energieke Jonas Lowet, een Nederlander, afkomstig uit Maastricht, is het gelukt in de landstreek Kaffa in Abessinie (het huidige Ethiopië) een veel belovende koffieplantage op te bouwen. Als het boek begint, verwelkomt hij zijn broer Don, die hem komt helpen bij zijn reuzetaak. Al spoedig blijkt dat de karakters van de broers sterk uiteenlopen en dat ze een zeer verschillende kijk hebben op het leven. Don heeft een westers-materialistische mentaliteit, terwijl Jonas, hoewel van origine econoom, idealist is en in leniging van de noden der bevolking een grootse taak ziet, die hem meer waard is dan zijn economische belangen. Maar erger is, dat Don in de persoon van Enrico Ferrari onwetend een spion in de vallei van Lomita geïntroduceerd heeft. Als de ware bedoelingen van Ferrari duidelijk zijn geworden, ontwikkelen de gebeurtenissen zich op dramatische wijze. De broers worden het volkomen eens over hun toekomstige houding als door de slinkse plannen van Farrari de plantage en de gehele vallei en haar bevolking bedreigd worden. Zij aan zij staan ze voortaan, en als de Italianen oprukken, verrichten zij een heldhaftige daad, die hun plantage niet kan redden van de ondergang maar gekenmerkt wordt door trouw aan de Negus en zijn volk. Een boek vol spannende gebeurtenissen en rijk aan beschrijvingen van het land en volk van Negus. Het is een ‘oud’ boek maar boeiend om te lezen. ‘De verloren plantage’ geschreven door: Go Verburg leest als een roman en wordt nog regelmatig tweedehands aangeboden Voor wie het boek in een adem uitleest, er is nog een derde deel te weten: ‘De koffietuin zal bloeien’.

Auteur: Go Verburg – Uitgever: Zomer & Keunings, Wageningen (jaar??)

Eén reactie op “Koffie uit Kaffa, De verloren plantage, De koffietuin zal bloeien (19??)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s