Goud! (2004)

 

Goud

Flaptekst: Burgeroorlog breekt uit in Ethiopië. De Europese machten dreigen het land binnen te vallen onder het voorwendsel de orde te herstellen. Intriges aan het hof van de Ethiopische Regent veranderen de burgeroorlog en de dreigende invasie in een alles verslindende goudkoorts.

Een jonge en sensuele neef van de Regent, de vertellende Prins, wordt door de Italiaanse gezant Baratieri onder zijn hoede genomen. Baratieri heeft zijn eigen plannen. De overige Europese gezanten onderschatten hem. De Regent zelf, een wrede maar ook grootse figuur, is tot alles bereid om zijn macht te bestendigen.

Gesitueerd in het mythische en tijdloze Abessinië , waar Portocarero meer dan twintig jaar geleden zijn persoonlijke en politieke omzwervingen begon, is GOUD! een universele parabel over macht, rijkdom en machiavellisme, barbaars en geraffineerd als het land zelf.

Auteur: Herman Pottorero is zowel schrijver als diplomaat. Zijn loopbaan als diplomaat is even indrukwekkend als zijn (vele) boeken die hij op zijn naam heeft staan. De auteur heeft jarenlang in Ethiopië gewoond. Zelf zei hij ooit in een interview “Tussen het schrijven en het diplomaat zijn is een grote interactie. Ik ben altijd allergisch geweest voor schrijvers die schrijven om het schrijven. Ik heb ervaringen nodig om te schrijven”

Titel: Goud – Auteur: Herman Portocarero – Uitgever: van Halewyck Leuven 2004 –ISBN: 90 5617 578 5

Recensie: Het Ethiopië in deze roman wordt geregeerd door een wereldvreemde keizer die Regent genoemd wordt. De verteller van het verhaal is een neef, die zich Prins Ik noemt en baadt in weelde, omgeven door concubines. Een aantal buitenlandse gezanten wordt ten tonele gevoerd, ieder met zijn stereotiepe landsaard en dubbele agenda, want het boek staat vol van de intriges. Het meest opmerkelijke aan het boek is de lengte van de hoofdstukken, de meeste beslaan slechts een halve bladzijde. Ieder hoofdstuk is een verhaal op zich, poëtisch, beeldend. De aaneenschakeling van deze losstaande hoofdstukken wordt tot een fascinerend mozaïek, dat ten slotte een verhaal openbaart dat deels historisch deels fictief is: een invasie van het land door Italiaanse legers. De auteur heeft jarenlang in Ethiopië gewoond en geeft blijk van een diep inzicht in land en cultuur. (NBD\Biblion, Harrie M. Leyten) 

Eén reactie op “Goud! (2004)

  1. Het is een roman, deels historisch, deels fictief, over macht. Mensen die gedreven zijn door hebzucht, genotzucht, eer- en beheerszucht. Het verhaal wordt verteld door een neef van de wereldvreemde heerser (Regent) die zich Prins noemt. Opvallend is dat de hoofdstukken kort zijn, ze beslaan soms maar een halve bladzijde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s