De tempel van Yeha

Yeha, ©Lou AndreoliAls je vanuit Adi Abun richting Adigrat reist passeer je een onopvallend bord dat naar Yeha verwijst. De weg is slecht maar de omgeving is bijzonder. Je kunt vanuit de verte de ruïnes van de tempel van Yeha zien liggen; het complex ligt namelijk op een heuvel. Het is omgeven door een muur van kleine gepolijste stenen die naar schatting rond 500 v.Chr. is opgericht. Binnen het ommuurde terrein bevindt zich een soort museumpje, een kerk en de ruïne van de tempel die gewijd was aan de maangod Almouqah. De tempel is opgetrokken uit grote brokken zandsteen die zonder specie op elkaar zijn gestapeld. Voor de oude begraafplaats staat een opgerichte steen die een voorloper zou kunnen zijn van de latere steles van Axum. De kerk op het terrein is gewijd aan Abba Atfese. Volgens de legende was hij één van de negen heiligen die uit Edesse kwamen. Zij werden in meerdere delen van Ethiopië vervolgd, maar Abba Atfese werd door een engel gered en naar Yeha gedragen.

 

Yeha, ©Lou AndreoliHet dorpje stelt niet veel voor. Als je de auto uitstapt wordt je, zoals overal in Ethiopië, direct omgeven door kinderen. Ze gaan in optocht met je mee naar de ingang van het tempelcomplex waar ze blijven wachten tot dat je terugkomt.Yeha, ©Lou Andreoli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s