De Heelmeesters (2009)

 

De heelmeesters

Flaptekst: De heelmeesters beweegt zich tussen twee continenten en bestrijkt de levens van de tweelingbroers Marion en Shiva, die hun leven lang op zoek zijn naar de reden waarom hun vader hen in de steek heeft gelaten. De Heelmeesters is een indrukwekkend verhaal vol verbeeldingskracht dat de lezer diep raakt. Een onvergetelijk portret van twee boers, een ode aan de geneeskunst en een familiesaga over vaders en zonen, macht en compassie, vertrouwen en verraad.

Auteur: Abraham Verghese (1947) zoon van Indiase ouders groeit op in Addis Ababa, waar hij onder meer de val van keizer Haile Selassie en de opkomst van het communistische regime meemaakte. Na een tussenstop in Madras begon hij in de jaren tachtig in de Verenigde Staten aan zijn carrière als arts en werkte jaren als aidsbestrijder op het platteland. Hij schreef eerder twee non-fictieboeken. De Heelmeesters is zijn eerste roman.

Titel: De Heelmeesters – Auteur: Abraham Verghese – Uitgever: De Bezige Bij, 2009 – ISBN: 9789023440581 (Roman)

Recensie: De 50-jarige chirurg Marion Stone kijkt, vanuit een wat eigenaardig perspectief als alwetende ik-verteller, terug op zijn veelbewogen leven. Hij werd geboren in Ethiopië als deel van een tweeling, kinderen van een Indiase non die de geboorte niet overleefde en een Engelse chirurg die bij de bevalling bijna een fatale fout maakte en op de vlucht sloeg. Marion en broer Shiva worden grootgebracht door een Indiaas artsenpaar in een land vol politieke onrust. Liefde voor dezelfde vrouw maakt dat de broers tegenover elkaar komen te staan, waarna Marion noodgedwongen Ethiopië ontvlucht en naar Amerika trekt. Ook daar laten het verleden en de familiebanden hem niet los. Verghese, beroemd medicus en professor aan Stanford University, schreef een omvangrijke debuutroman die een bij vlagen pakkend maar nogal dik aangezet verhaal vertelt. De heftige gebeurtenissen, die wat voorspelbaar zijn – volgen elkaar snel op en worden afgewisseld met van vaktermen vergeven beschrijvingen van medisch stuntwerk. Een monumentaal boek, in veel landen vertaald, dat uiteindelijk teleurstelt. Kleine druk.(NBD\Biblion, F.Hockx)

Eén reactie op “De Heelmeesters (2009)

  1. De verteller in het boek is de jongen Marion, de helft van een tweeling. De moeder is een Indiaanse non en zijn vermoedelijke vader de Britse chirurg Thomas. De moeder sterft op het kraambed en Thomas verdwijnt daarna spoorloos. De jongens worden liefdevol opgevangen door Gosh en Hema, beiden artsen. We volgen het leven van de jongens, ze raken onder de indruk van de chirurgie en door Genet, de dochter van een Eritrese bediende. Door deze gedeelde passie komen de broers tegenover elkaar te staan. Marion moet om politieke redenen het land ontvluchten. Jaren later slaat het noodlot toe en komt zijn leven in handen te liggen van de twee mannen die hij het minst vertrouwd: zijn verdwenen vader en zijn broer Shiva. Het is een indrukwekkend boek. De auteur beschrijft de sfeer, het landschap, de karakters op een bijzondere manier maar er zijn ook passages die zo uitvoerig beschreven zijn (b.v medische scènes) daar ‘dwaalde’ mijn aandacht soms. Het is dan ook een pil van ruim zeshonderd pagina’s. Ondanks dat is het een aanrader; een boek dat je wilt lezen, sfeervol, ontroerend, humor, woordspelingen en prachtige zinnen zorgen hiervoor. Voor lezers die Ethiopië goed kennen, is er veel herkenning.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s