Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk (1998)

 

Ethiopie, de erfenis van een keizerrijk

Flaptekst: Er zijn veel manieren om tot het hart van een land door te dringen. Wie niet het voorrecht heeft om erheen te kunnen reizen kan gebruik maken van wat bewoners van het land zelfs in teksten en beelden hebben vastgelegd van wat hen beweegt. Dit lees- en kijkboek wil langs deze weg iets onthullen van het hart van Ethiopië of, beter gezegd, van de Ethiopiërs, de bewoners van dit enorme Afrikaanse land, oud, uitgestrekt, zo divers, en zo slecht bekend buiten zijn eigen grenzen. Het is niet zo dat we helemaal niets weten: onze kranten- en televisiereporters stonden paraat bij conflicten, hongersnood, oorlog. Maar er is ook een ander Ethiopië, een land met een trotse geschiedenis, een grote culturele rijkdom, een land met stijl en karakter, een land dat leeft in de ziel van zijn bewoners. Dat land leeft onder meer in de verhalen, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen die hier in ‘Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk’ zijn bijeengebracht.

De auteurs: Dit boek is samengesteld naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Tropenmuseum te Amsterdam van 11 augustus 1998 tot 17 augustus 1999. Samensteller: P. Faber en N.Mekonnen.

Titel: Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk – Uitgegeven: Koninklijk Instituut voor de tropen, Amsterdam 1998 – ISBN: 90 6832 286 9 (Het boek is nog 2e hands te verkrijgen of te lenen in de bibliotheek)

Recensie: In het Tropenmuseum wordt tot augustus 1999 een tentoonstelling gehouden over Ethiopie. Dit boekje is geen catalogus maar een verzameling van verhalen en korte teksten, religieus, profaan, historisch of hedendaags. Het begint met een verhaal van de ontmoeting tussen Salomo en de Koningin van Scheba, waaruit de dynastie ontstond waarvan Haile Selassie de laatste (225ste) keizer was. De verhalen over de grote heilige Tekle Haymanot, over Maria verering, over oorlogen, over het huwelijk, over de keizer, over het schrikbewind van de Derg, enz. En een fragment uit de beroemde roman ‘Liefde tot het Graf’, van Haddis Alemayehu. Dit is een voortreffende keuze: eindelijk krijgen we een visie op land, geschiedenis en cultuur van binnenuit. Voor wie het land kent is dit een aanwinst, voor wie het wil kennen een eerste, flinke stap. Bevat kleurenfoto’s van een aantal voorwerpen die ook op de tentoonstelling te zien zijn, en die aansluiten op het verhaal. (NBD\Biblion, Jan Rijsterborgh)

Eén reactie op “Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk (1998)

  1. In het boek komen meerdere Ethiopische schrijvers aan bod. De verhalen zijn kort. Het zijn vertellingen uit heiligenlevens, oude religieuze manuscripten, dierenfabels en volksverhalen. In het verhaal ‘Het huwelijksleven’ worden enkele voorbeelden gegeven van de ‘semenna worq’, de ‘was-en-goud’ , methode, Deze term , is ontleend aan het gietproces van metalen met de verloren-wasmethode waarbij de was in de gietvorm wegsmelt en plaats maakt voor het metaal, maakt duidelijk dat er onder de gewone betekenis van woorden een diepere betekenis kan schuilgaan die een goede verstaander eruit haalt. Het is een spel dat aan ons voorbijgaat doordat we niet diep genoeg in de cultuur en de taal kunnen doordringen. Wij begrijpen veelal alleen de letterlijke tekst maar de ingewijde begrijpt waar het de dichter, zanger, schrijver en spreker werkelijk om te doen is. In het verhaal maak je kennis met de charme van deze oude rijke traditie. Het is een waardevol boek voor liefhebbers van Ethiopië.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s