De ketting naar de hemel (2006)

 


de-ketting

Flaptekst: In 1982 bezoekt Philip Marsden voor het eerst Ethiopië. Hij raakt onder de indruk van de restanten uit de Oudheid en het ongepolijste middeleeuwse christendom. Die reis verandert zijn leven en maakt hem schrijver. Er woedt in die tijd een burgeroorlog in het land. Het noorden, het oude hart van het land, is afgesloten. Twintig jaar later keert hij terug om dit gebied te voet te ontdekken. Hij loopt honderden kilometers door woestijnachtig landschap met ravijnen, grotten en afgeplatte bergen. Hij ontmoet monniken en kluizenaars, rebellen, boeren en gelovigen die alle materiële bezittingen hebben afgezworen. Marsden schetst een onvergetelijk beeld van een van de meest desolate plekken ter wereld en verkent de tweeslachtigheid van het land dat erg trots is op zijn onafhankelijkheid, maar er ook door gehinderd wordt.

De ketting naar de hemel is een ode aan een volk waarvoor mythische en het alledaagse nog onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Titel: De ketting naar de hemel – Auteur: Philip Marsden – Uitgever: Atlas Amsterdam (Nederlandse vertaling) 2006 – ISBN: 90 450 1227

Recensie: In 1928 bezocht de auteur Ethiopië voor het eerst en raakte door het land gefascineerd, hoe beroerd de omstandigheden toen ook waren. Hij ging herhaaldelijk terug en maakte enkele jaren geleden een voettocht van Lalibela naar het noorden, naar Adwa, waar in 1896 de Italianen werden verslagen. Dit gebied is zwaar getekend door decennia van strijd: van het hondse terreurbewind van de Dergue tegen het eigen volk, tot de lange, nog niet echt besliste, strijd tussen Eritrea en Ethiopië. Een rommelig relaas van ontmoetingen, vele in slechts enkele regels beschreven, langs wonderen van architectuur en natuur, langs bittere ellende en soms een begin van hoop. We lezen erg veel verhalen over helden en heiligen: van Koning Priester Jan tot helden uit de strijd tegen de Dergue. De informatie is soms buitensporig uitvoerig, soms hopeloos fragmentarisch en onnavolgbaar. Je moet het land wel heel goed kennen om dit boek te kunnen volgen en begrijpen. Daardoor helaas een onevenwichtig boek. Met zwart-witfoto’s. (NBD\Biblion-J.Rijsterborgh)

Eén reactie op “De ketting naar de hemel (2006)

  1. Het is jammer dat door de talrijke ontmoetingen en de uitgebreide informatie over de natuur, heiligenlevens, politieke strijders enzovoort, die soms in enkele regels worden beschreven, het totaal wat onoverzichtelijk en rommelig wordt. Want juist, de gesprekken die hij onderweg heeft en de uitgebreide informatie maken het boek waardevol. Het boek is een aanrader voor lezers die het land Ethiopië en zijn inwoners beter willen leren kennen. Het geeft interessante informatie en de Ethiopische gewoonten en sfeer worden goed weergegeven. Al is het (soms) even ‘doorbijten’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s