de Keizer (1984)

 

de-keizer

Flaptekst: ‘Briljant’ portret van de laatste dagen van Haile Selassie (laatste keizer van Ethiopië) en zijn waanzinnig middeleeuws hof.
Haile Selassie loodste met grote vaardigheid een archaische samenleving bijna 50 jaar lang door de twintigste eeuw. Hij regeerde zijn volk zonder wetten en begrotingen en wist door zijn feilloos instinct aan de macht te blijven tot aan de revolutie midden jaren zeventig. In ‘De Keizer’ vertellen mensen van zijn hofhouding, die na de revolutie onderdoken of zich vermomden, over de intriges, de vele ongeschreven wetten en over een fascinerende proces van ineenstorten van een de oudste rijken op aarde.

Titel: de Keizer – Auteur: Ryszard Kapuscinski – Uitgever: In de Knipscheer 1984 – ISBN: 90 6265 746

Recensie: Ethiopië is van oudsher een land geweest van mysteries en mythen. Wellicht is Keizer Haile Selassie (1892-1975) de laatste mythe gebleken. Zijn verbluffende pracht en praal, zijn middeleeuwse hofpraktijken, maar ook zijn legendarische rol als bemiddelaar en wijze oude staatsman in een onafhankelijk wordend Afrika speelden hierin een rol. In dit boek bundelt de auteur ooggetuigenverslagen over het leven aan het keizerlijk hof, over de wijze van regeren, en de intrige, de corruptie, de machtsstrijd die een onderdeel vormden van de periode Haile Selassie. Ten slotte toont het boek de volkomen incompetentie van het hof om met de problemen van het land in het reine te komen, de revolutie en het einde van het keizerrijk. Een aangrijpend, onthullend boek, goed geschreven en uitstekend vertaald. Ongewijzigde pocketeditie.(Biblion, Drs. H. Leyten.)

3 reacties op “de Keizer (1984)

  1. Een fantastisch boek voor mensen die de sfeer van ‘toen’ willen proeven. Kapuscinski heeft avonden lang geluisterd naar mensen die bekend waren met het hof van de Keizer. Zij hadden behoord tot de paleisbevolking of hadden het recht van toegang. Slechts weinigen zijn overgebleven. Velen zijn door het executiepeloton om het leven gekomen, zaten gevangen in de kerkers onder het paleis of waren de grens over gevlucht. De bergen en kloosters werden benut als schuilplaatsen. De mensen die nog in Addis woonden moest Kapuscinski in het geheim ontmoeten. Hij heeft alles met humor en medeleven opgeschreven. Hij vertelt o.a over het hondje Lulu, die altijd te vinden was in de nabijheid van de Keizer. Lulu mocht zelfs in het keizerlijke bed slapen. Bij voorkeur plaste hij op de schoenen van hoogwaardigheidsbekleders. De heren mochten niet laten merken wanneer het vocht in hun schoenen doordrong. Een speciale bediende stond klaar met een satijnen doek en zorgde dat de urine van de schoenen werd verwijderd. Een aanrader!

    Like

  2. Het restaurant van de former palace workers verzorgt catering en bruiloften en is nog steeds te bezoeken. In de straat tegenover de ingang van de Britse Ambassade (Cote D’Ivoire Street) .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s