Enset-Teff-Sorghum

Teff, een bijzonder graansoort 

1

Teff is een unieke graansoort die zijn oorsprong in Ethiopië vindt. Daar wordt het oergraan al meer dan 5.000 jaar verbouwd. Het is een gewas uit het geslacht van de liefdegrassen (Eragrostis) die deel uitmaken van de grassenfamilie (Poaceae).

2

Het gewas kan 160 cm lang worden. De stengels zijn dun, en de graanvruchtjes zijn bijzonder klein (ongeveer een suikerkorrel), maar elke halm draagt er zo veel, dat de plantjes tegen de oogsttijd krom gaan hangen onder het gewicht.

3

Teff betekent: verloren. De graankorrel is namelijk zo klein dat je het niet meer terugvindt als het valt. Het minuscule graatje bevat echter wel een hoge voedingswaarde en bestaat uit zeventig tot tachtig procent koolhydraten, twee procent vetstoffen en een proteïnegehalte van tien procent. Daarbij is het rijk aan ijzer.

Nadat de teff is geoogst, wordt het gedorst en als het is gezuiverd van ongerechtigheden wordt het met een vijzel fijngewreven of men gaat naar een maalderij. Doordat de korrels zo klein zijn kunnen ze niet worden gepeld, vandaar dat Teff een volkorenmeel is. Het graantje heeft nog een voordeel: het kan goed worden bewaard omdat het weinig last heeft van insecten.

Teff is belangrijk voor de Ethiopiërs want het maakt een groot deel uit van de dagelijkse voeding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s