Bevolkingsgroep: Hamar

De Hamar-mannen zijn ontzettend trots op hun bijzondere klei-kapsel!

 

7

Het is een ingewikkeld en kunstig kapsel. Er wordt een scheiding in het midden gemaakt en met een speciaal houten kammetje wordt het laagje voor laagje bestreken met een kleimengsel dat bestaat uit zachte, grijze vulkanische stenen die worden verpulverd en met water vermengd. De laagjes worden in verschillende richtingen aangebracht, zodat er een dikke dot op het achterhoofd ontstaat. Vervolgens worden er kruislings stukken been in het kapsel geplaatst. Daarna wordt het voorste deel behandeld. Deze laag is dunner omdat het haar daar korter wordt gehouden. In het achterste deel worden gaatjes gemaakt om nadien versierselen in te steken, zoals een struisvogelveer, houten stokjes of stukjes been. De randen van het kleikapsel worden rood gemaakt

Het kapsel is voorbehouden aan getrouwde mannen, hoewel er bij sommige stammen de jongere mannen om toestemming kunnen vragen om een kleikapsel te dragen. Daar staat dan wel een gift of het slachten van een geit of schaap tegenover.

Om het kapsel te beschermen tijdens het slapen wordt een neksteun gebruikt, want het kleikapsel, dat op een kapje lijkt, is fragiel en barst gemakkelijk. De houten neksteun doet overdag dienst als stoeltje. 

De mannen zijn ijdel en ontzettend trots op hun kapsel. Ze hebben onze autospiegels dan ook al vaak gebruikt om zichzelf te bewonderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s