Lalibela en omgeving

De Yemrehana-Krestos-kerk

De Yemrehana-Krestoskerk (Christus wijst ons de weg) is opgericht in de eerste helft van de twaalfde eeuw door koning Yemrehana Krestos. Deze vrome koning, ook wel ‘Priester-koning’ genoemd, is door de kerk van Ethiopië als heilige erkend. Hij droeg veertig jaar lang iedere dag de H. Mis op en heiligde het brood en de wijn, die volgens de overlevering door engelen werd gebracht. Het kerkje bevindt zich in een grot op de berg Abuna Yosef op ongeveer 24 kilometer van Lalibela.

Onderweg naar de kerk. De vrouw wilde graag het handkruis kussen, zoals gebruikelijk, maar de eerste priester had haast of had geen zin;  gelukkig voor haar  waren er meer priesters en kon ze handkruis van deze ‘vrolijke’ priester kussen.

v2

De overhangende grot is afgeschermd door een muur met een poort. Als je de poort passeert kom je op de binnenplaats waar het kerkje staat.

v4

Het mausoleum van koning Yemrehana Krestos ligt schuin achter het kerkje en aan de achterzijde, tegen de basaltlagen aan, is een soort kerkhof ontstaan.

1

Het kerkje is opgebouwd met balken van olijfhout en stenen. De vierkante ramen geven het gebouw door de verschillende ingezette bewerkte kruisvormen een bijzonder aanzien. De binnenmuren zijn voorzien van prachtige schilderingen. 

2

Er zijn drie ingangen: een voor priesters, een voor mannen en een voor vrouwen.

3

 1

Het mausoleum van Priester-Koning Yemrehana Krestos

o11

Het ‘kerkhof’ bestaat uit skeletten, beenderen en andere stoffelijke resten van pelgrims, die hier in het verleden, de hongerdood zijn gestorven. Alles ligt als een onordelijke bende door elkaar. Het doet enigszins luguber aan omdat botten en beenderen goed herkenbaar zijn. 

In de ruimte achter de muur is van alles te zien zelfs het bed van de priester staat er

o9

De zusters zijn bezig met het eten voor te bereiden

Pelgrim leggen vaak lange afstanden af om het kerkje te bezoeken

b5

Voor de terugtocht wordt eerst een rustpauze ingelast

b1

2 reacties op “Lalibela en omgeving

  1. Hoi Ine,

    Ik ben hier eens geweest met een feest. GEWELDIG. Zeker een aanrader, maar je bent een hele dag kwijt als je in Lalibela bent om hier naar toe te gaan.

    Fijne dagen,

    Mayke

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s