Bevolkingsgroep: Dorze

De Dorze-hut

1

De hut lijkt op een soort bijenkorf, maar dan in de lengte uitgerekt en aan de voorkant een uitstulping die gelijkenis vertoond met een grote neus. Het geraamte bestaat uit bamboestokken en voor de bedekking is organisch materiaal gebruikt, zoals enset-blad, riet en biezen. Er steken op verschillende hoogten horizontale stokken uit. Deze zijn voor het verplaatsen van de hut. Bamboe is namelijk gevoelig voor rotten en is bovendien populair voedsel voor termieten. Wanneer de onderkant van de hut is aangetast, wordt de wand ingekort. De stokken dienen als hulpmiddel om de hut naar een ander plekje te verhuizen. Nu wordt duidelijk waarom de hut zo hoog is. Door deze voorzorg kan de hut jaren mee.

6

De Dorze-hut heeft drie ruimtes: een leef ruimte, een slaap/voorraad ruimte en…

4

een leefruimte voor het vee. Het vee verblijft vooral ’s nachts in de ruimte dit als bescherming tegen roofdieren. Ook zorgen zij door hun aanwezigheid voor extra warmte voor de familie

7

Midden in de hoofdruimte brandt (bijna) altijd een vuurtje. Het is duister in de hut. Er komt alleen licht door twee ronde openingen in het dak, die dienen voor ventilatie en als schoorsteen. De rook vindt, over het algemeen, maar moeizaam zijn weg en blijft grotendeels in de hut hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s