Kinderboek: Dochters van de Ark (2007)

 
Dochters van de ArkFlaptekst: Een avontuurlijk verhaal over twee meisjes, in de tijd door duizenden jaren gescheiden, die door het lot worden gedwongen een gevaarlijke reis naar een onbekende bestemming te aanvaarden.
In het jaar 939 v. Chr. trekt Alisa met haar ouders in een karavaan van Jeruzalem naar het hof van de koningin van Sjeba in Ethiopië. In onze tijd, maakt Debritu, een dochter uit een zwarte joodse gemeenschap in Ethiopië, om aan dreigende vervolging en hongersnood te ontkomen, dezelfde reis in omgekeerde richting. Een heilige edelsteen, door Alisa steels uit Jeruzalem meegenomen, beschermt vele eeuwen later ook Debritu tijdens haar tocht naar een nieuw vaderland. Alisa en Debritu ervaren angst en onzekerheid, maar laten ook de levensmoed zien die ontheemde kinderen in een verscheurde wereld wordt geëist. De Canadese schrijfster van dit boek, Anna Morgan, heeft hiermee een universeel thema aangesneden.

Titel: Dochters van de Ark – Auteur: Anna Morgan – Uitgever: de Vries-Brouwer – ISBN: 978 90 5341 593 1 (2007)

Recensie: Dochters van de Ark is een verhalende versie van enerzijds de legende van prins Menelik en anderzijds de vlucht van Shula-Debritu. Terwijl deel twee, een beschrijving van het dagelijkse leven anno 1984 in het dorpje Dero-woha met zijn joodse bewoners, het eerste en derde deel samenbindt. De twee meisje, Alisa en Debritu, de in in 939 v. Chr. en de ander in 1984, tonen ieder in hun eigen tijd levensmoed en weten van volhouden.
Het (jeugd)boek leest prettig en geeft veel achtergrondinformatie waardoor de spanning in het verhaal (soms) even stokt. Vanaf ca. 13+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s