Priester met processiekruis

priest.7De processiekruisen spelen een belangrijke rol in de rijke liturgie van de Ethiopische kerk. Ze worden in het Heiliger der Heiligen bewaard en mogen alleen met een doek worden aangeraakt. Ze worden gebruikt om het doopwater te zegenen en meegedragen in processies. Er bestaat een enorme variatie aan vormen en motieven. De zilveren kruisen zijn vaak gemaakt van het metaal van de Maria Theresia Thaler. Deze in Oostenrijk geslagen munten werden rond de jaren veertig van de vorige eeuw als betaalmiddel in Ethiopië gebruikt. (meer info in mijn boek: Ethiopië, Betam konjo)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s