Handig om te weten

Vervoer (bijgewerkt 2021)

Ethiopië is een bergachtig en uitgestrekt land. Vliegen gaat een stuk vlotter dan over land reizen en is redelijk goedkoop. Ethiopian Airlines verzorgt vluchten vanuit de hoofdstad naar alle grote steden van het land. Als je met Ethiopian Airlines het land binnenkomt en je ticket/boardingpas bewaart, krijg je korting op binnenlandse vluchten.

De nieuwe treinverbinding Addis Ababa-Djibouti vervoert sinds kort ook passagiers, in het begin alleen vracht.

Er zijn lange afstand bussen, deze vertrekken zeer vroeg in de ochtend. Wordt om een of andere reden de eindbestemming voor zonsondergang niet bereikt dan wordt er een nachtelijke stop ingelast. Bij zonsopgang wordt de reis voortgezet. Veel plaatsen, zeker in het zuiden zijn moeilijk met openbaar vervoer te bereiken. In de regentijd zijn veel wegen onbegaanbaar.

De beste manier om Ethiopië te verkennen is per huurauto met chauffeur. Zelf reizen is geen optie. Het verkeer is erg chaotisch, voetgangers en vee lopen midden op de weg, het rijgedrag van de medeweggebruikers is dikwijls onvoorspelbaar en de wegenkaarten bevatten beperkte informatie. De chauffeur spreekt de taal en kan moeilijke situaties oplossen, weet waar brandstof te krijgen is en hij brengt je de op de mooiste plekken.

Addis Ababa heeft een sneltram, blauwe en gele taxi’s, lijnbussen en minibusjes. De gele taxi’s hebben een meter, blauwe taxi’s niet. Spreek in dat geval vooraf een prijs af met de chauffeur. Er zijn een aantal snelbuslijnen met beperkte stops. Minibusjes hanteren standaard tarief, stoppen op veel plaatsen en er is altijd plaats, al is het op de schoot van een medereiziger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s