Doktoren op marsch (1936?)

 

Doktoren op marsch

Voorwoord: Het is mij een waar genoegen, waarde auteur, deze eersteling als peet ten doop te mogen houden. Niet omdat ik meen dat er over onze ambulance niet genoeg geschreven is, maar in de eerste plaats om de vriendschap, welke ”op marsch” gegroeid is. Lezende in dit boek – gelijk te verwachten, vlot geschreven en met een open en crities oog wat zich rond ons afspeelde – tref mij hoezeer ge het hart verpand hebt aan ons beroep; hoezeer het ambulancewerk je ten harte is gegaan. Meer vermoedelijk dan ge zelve bekennen wilt. Natuurlijk, ”het avontuur heeft ons allen gepakt, onze belangstelling opgewekt, maar vergeten is niet, dat dit avontuur er was om de Roode Kruisgedachte in daad om te kunnen zetten. Hoe verder wij kwamen, hoe meer wij ons hiervan bewust zijn geworden. En wel het meest in die dagen bij Koram, toen – na het bombardement der Engelsche ambulance en de overval der Tigreaansche sjufta’s – onze positie als neutrale leden van een Roode Kruisambulance zozeer van karakter veranderde. In die dagen, waarin bleek dat de medewerking der betrokken autoriteiten niet steeds onverdeeld was en dat de verbinding der voorposten met de basis ten gevolge hiervan onbetrouwbaar was…

Aan ieder, die belangstelling koestert voor de werkzaamheden der Nederlandsche ambulance in Ethiopië, beveel ik dit boek dan ook gaarne en ten zeerste aan. Jhr. Dr. J.N. Van Der Does, Arnhem, 22 Juni 1936.

Titel: Doktoren op marsch – Auteur: G.M.H. Veeneklaas – Uitgever: Callenbach N.V., 1936?

Eén reactie op “Doktoren op marsch (1936?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s