De Nyangatom

DSCN0904-

De vrouwen hebben het rijk alleen, de mannen zijn met het vee op stap.

DSCN0903-De bevolkingsgroep Nyangatom wordt ook wel Bume of Bumi genoemd. Hun woongebied is gelegen langs de rechteroever van de Omo en langs de beide oevers van de Kibish. De veestapel heeft een belangrijke plaatst in de samenleving en staat centraal.

In het begin van het regenseizoen maart-april verzamelen de Nyangatom hun vee rond de Kibish en gebruiken de smalle strook vruchtbare grond langs de rivier om sorghum, mais, bonen en tabak te verbouwen. Omstreeks juni/juli kan geoogst worden. In augustus/september verplaatsen ze zich opnieuw nu langs de Omo om dan, als de weergoden gunstig gestemd zijn, ook daar te zaaien en te oogsten. Verder wordt er gevist en jagen ze op krokodillen en vogels. Er dreigt een te kort aan water en daardoor aan vruchtbare grond; er zijn stuwdammen in de rivier gebouwd en de regen blijft vaak uit. 

DSCN0063-De nederzetting wordt omheind door doornenstruiken, de ingang wordt ‘s nachts gesloten. Er leven acht tot twintig gezinnen in een nederzetting.

De vrouwen dragen schorten van leer, een korte voor en een langere achter. Vele kralensnoeren versieren de hals; de verschillende typen kralen en kleuren verwijzen naar de sociale status en afstamming. In de doorboorde onderlip worden ook versiersels gedragen zoals een pin of veer.

De westerse kleding doet ook hier zijn intrede maar veel mannen lopen nog traditioneel naakt met een kleine schoudercape. Net als de Hamar bevolking hebben de mannen veelal een kleikapsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s