Jeugdboek: Het zwarte zwijgen (1978?)

 

 
Het zwarte zwijgenFlaptekst: Tilly Vos heeft als verpleegster op een afgelegen ziekenpost in Ethiopië net het vertrouwen van de bevolking gewonnen, wanneer de oorlog tussen Somalië en Ethiopië uitbreekt. De revolutionaire regering haalt haar over om achter het front te gaan werken onder de Ethiopische arts Melkah Gelatah. Ze bewondert hem als arts, maar als mens weet zij geen raad met hem. Hun culturen en opvattingen liggen zover uit elkaar, dat beiden zeer wantrouwend tegenover hun liefde staan. Intriges, het harde frontleven, onmacht als westerse vrouw binnen het Afrikaanse leefpatroon, lijken te grote hindernissen voor een relatie, die Tilly met al haar goede wil niet forceren kan.

Titel: Het zwarte zwijgen – Auteur: Elly van Wijmen – Uitgever: Leopold, 1982 – ISBN: 90 258 47 84 6

Recensie: Een Nederlandse verpleegster, in dienst van de Ethiopische regering, krijgt opdracht samen met een arts naar een veldhospitaal te gaan. Guerrilla en oorlog beïnvloeden hun activiteiten. Familieleden van de vroegere verloofde van de Ethiopische arts bedreigen – vergeefs – zijn leven. Aan het einde besluit de verpleegster haar leven met dat van de arts te delen. De titel slaat op de honger van de bevolking. Het verhaal dat episodisch uit verschillende elementen is opgebouwd, laat zich vlot lezen. Het taalgebruik is soms gewild populair. De situering in Ethiopië is nogal accidenteel: verwijzingen naar zeden en gewoonten worden niet uitgewerkt. De politieke oorzaak van oorlog en guerrilla wordt niet aangegeven, evenmin als de tijd waarin het verhaal speelt (1977/1978?). Het in het verhaal vertolkte standpunt is dat van de niet democratisch functionerende regering in Addis Abeba. Vanaf 14 jaar. ((NBD|Biblion, A. Freeman-Smulders)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s