Kinderboek: Ontdekking aan de Awash (1997)

 
Ontdekking aan de Awash 1Samenvatting: In 1974 vertrok een Amerikaans-Franse expeditie van paleontologen naar Ethiopië om er fossielen te zoeken. De resultaten van de opgravingen waren meer dan uitzonderlijk: samen met een jongen van de Afar-stam vond de groep de beenderen van de oudste voorloper van de mens die tot nu toe zijn gevonden. Biologe en jeugdauteur Lieve Hoet is bijzonder gefascineerd door paleontologie. In haar jongste jeugdroman Ontdekking aan de Awash vertelt ze over de expeditie en haar resultaten. Vanuit haar multiculturele interesse doet ze echter meer dan dat. Deze jeugdroman wijst op de verschillen tussen de Amerikanen en de Afar, door het verhaal afwisselend te laten vertellen door het jonge expeditielid Tom Gray en de Afar-jongen Menelik. Wanneer Menelik als eerste een stukje van de oudste mens vindt, komen de spanningen tussen beide groepen in een stroomversnelling.

Titel: Ontdekking aan de Awash – Auteur: Lieve Hoet – Uitgever: Lannoo, 1997 ISBN: 90 209 3244 6

Biblion-recensie: Tom en Steve, twee toekomstige paleontologen, mogen met een Amerikaans-Franse expeditie mee naar Ethiopië om op zoek te gaan naar fossielen van de eerst rechtopgaande mensen. Naast fossielen van dieren vinden ze, mede dankzij de hulp van Menelik, een elfjarige jochie van de Afar stam, het skelet van een vrouwfiguur. Door het onderwerp heeft het boek enerzijds wat saaie en ingewikkelde gedeeltes, anderzijds zijn er vele avontuurlijke voorvallen. Een zeer sterke kant van het boek is het meemaken van de contacten tussen de twee culturen. Met name de totaal andere gedachtewereld van Menelik maakt het boek tot een lezenswaardig geheel. Illustraties ontbreken. Leeftijd: vanaf ca. twaalf jaar. ( J.H. Bargeman.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s