Langs de oevers van de Nijl, van oorsprong tot Middellandse Zee (1990)

 

de-nijl

Flaptekst: De luister van de Egyptische Nijl – van Aswan en Luxor tot Cairo en Alexandrië – behoort tot de meest gefotografeerde en dus bekende plekken ter wereld. Echter in dit buitengewone boek wordt deze beeldvorming geheel overschreden. In de eerste plaats volgde de fotograaf de Nijl tot zijn bovenste regionen, langs zijn aanvoerrivieren, de Blauwe en de Witte Nijl, tot in Soedan en Ethiopië en daar voorbij, tot een van zijn bronnen in het Ruwenzori Bergmassief. Enkele beroemde reizigers hebben deze route getraceerd, onder wie Herodotus in de vijfde eeuw v.Chr., Burton, Speke, Livingstone en Stanley in de negentiende eeuw en Alan Moorehead in onze tijd. Kazuyoshi Nomachi is in hun voetsporen getreden, maar heeft hier verslag gedaan van zijn eigen persoonlijke odyssee en zijn unieke visie op deze mysterieuze plaatsen…

Titel: Langs de oevers van de Nijl van oorsprong tot Middellandse Zee – Fotograaf: Kazuyoshi Nomachi – Tekst: Geoffrey Moorhouse – Uitgever: Elmar 1990 – ISBN: 906120 7711

Recensie: Een werkelijk prachtig fotoboek met circa tweehonderd kleurenfoto’s van de bekende Japanse fotograaf Nomachi. De inleiding werd geschreven door de bekende reisboeken-auteur Moorhouse. Welhaast zonder uitzondering vertellen de foto’s een eigen, indringend verhaal. Zodoende wordt een intrigerend beeld geschetst van landschappen en vooral van de bewoners en hun wijze van leven. Het boek begint bij de bronnen van de Witte en Blauwe Nijl in Centraal-Afrika tot de samensmelting van beide rivieren in Khartoem en behandelt daarna de Nijl tot aan Caïro in Egypte toe. De bronnen van de Nijl, diep in Afrika ontsprongen, verschaffen Nomachi de gelegenheid de kijker veel meer over de rivier te tonen dan menig ander boek. De erg korte inleiding van Moorhouse is verhelderend en de bijschriften bij de foto’s geven zinvolle informatie. Een prachtig kijkboek voor reizigers en voor hen die werk willen zien van een fantastisch fotograaf.(Biblion recensie, F.C. van Leeuwen.)

Eén reactie op “Langs de oevers van de Nijl, van oorsprong tot Middellandse Zee (1990)

  1. Pingback: De oorsprong van de Nijl – QVS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s