Flaptekst: De wezenloos wachtende vluchtelingen in geïmproviseerde kampen, de struggle for live bij de voedselbedelingen, de hulpverleners met een grote inzet en schaarse middelen…Soms laten mediabeelden een flits zien van het drama in de Hoorn van Afrika. We kijken er gegeneerd naar, begrijpen het niet.
Els de Temmerman, een jonge Vlaamse journaliste en zelf gedurende een jaar hulpverlener in een Soedanees vluchtelingkamp, trok naar dit verdoemde gebied waar geen enkele verslaggever wil komen en riskeerde haar leven om de waarheid te achterhalen. Als een der eersten berichtte ze de wereld over de val van dictator Syad Barre in Somalië. Ze richtte de aandacht op de ongebreidelde wapenhandel, de religieuze tegenstellingen tussen moslims en christenen, de westerse hongerindustrie, de minder fraaie rol van internationale hulporganisaties. Ze praatte met regerings- en rebellenleiders en ontwarde het kluwen van de zinloze conflicten.
Deze indringende en beklemmende reportage brengt de hel van de Hoorn nabij, geeft duizenden slachtoffers een naam, een stem en een geschiedenis…
Titel: De Hoorn van Waanzin, Soedan, Ethiopië, Somalië – Auteur: Els de Temmerman – Uitgever: Davidsfonds Leuven, 1992 – ISBN: 90 6152 773 2
Recensie:Het boek van de bekende Vlaamse journaliste geeft een onthutsend en inzichtelijk beeld van de moedeloze economische, sociale en menselijke situatie in de landen van de Hoorn van Afrika: Soedan, Ethiopië en Somalië. Het met veel kleurenfoto’s geïllustreerde verhaal probeert de achtergronden van de toestand in dit gebied naar voren te halen. Het toont verbaal de gezichten achter de ondervoeden, hulpelozen, rebellen, soldaten, profiteurs, vluchtelingen en de hulpverleners op een adequate en invoelbare wijze en geeft op indrukwekkende wijze reliëf aan een wanhopige situatie die in westerse kranten slechts af en toe met een hoogtepunt aan de orde komt. Na een inleiding behandelt de schrijfster eerst de Soedan, dan – korter – Ethiopië, en daarna de waanzin in Somalië. Achtergrondinformatie over de drie landen gaat aan de hoofdstukken vooraf. Het boek besluit met een geschiedkundig overzicht en een bibliografie. Geschikt en leesbaar voor elke belangstellende in deze regio.(Biblion recensie, F.C. van Leeuwen.)