Ethiopië internationaal slagveld (1977)

 

ethiopie

Flaptekst: De voortdurende stroom van – vaak tegenstrijdige – berichten uit Ethiopië maakt het niet gemakkelijk om een oordeel te vormen over de situatie daar. De tijden van weleer, toen Haile Selassie een nog ogenschijnlijk rustig keizerrijk onder zijn hoede had, zijn definitief voorbij. De feodale heersers zijn met de keizer van het toneel verdwenen. Aan de macht is nu een raad van militairen, de Derg, die zich aan het hoofd heeft gesteld van de Ethiopische revolutie. De sympathie die in het buitenland bestaat voor het nieuwe ‘ progressieve’ bewind lijkt meer gebaseerd op de propaganda van de militairen dan op de werkelijkheid. De revolutionaire volksbeweging georganiseerd in de EPRP en andere demokratiese organisaties, werd gedwongen ondergronds te gaan; geen maatregel wordt door het nieuwe bewind geschuwd om zijn gezag te doen gelden. Tegelijkertijd is er in de provincie Eritrea al jarenlang een afscheidingsbeweging aktief, waardoor het behouden van Eritrea als Ethiopische provincie voor de Derg een prakties verloren zaak is. Met de machtswisseling is Ethiopië veranderde ook het invloedspatroon van de supermachten, die vanzelfsprekend ook in deze strategies gelegen Hoorn van Afrika zijn geïnteresseerd. Alle veranderingen in Ethiopië brachten met zich mee, dat buurland Somalië een nieuwe kans zag om nu via gewapende interventie aanspraken op grote delen van Ethiopië, waaronder de Ogaden-woestijn, kracht bij te zetten. Met steun van het Somaliese leger opereert het West-Somaliese Bevrijdingsfront suksesvol in een groot deel van Ethiopië. Niet alleen de afscheidingsbewegingen, maar ook de wirwar van buitenlandse bemoeienissen maakten van dit deel van de wereld een chaos. Een verheldering daarvan is daarom dringend noodzakelijk.

Titel: Ethiopië internationaal slagveld – Auteur: Peter Custers – Uitgever: Ordeman Rotterdam, 1977 – ISBN: 90 6330 033 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s