Vijftien jaar Haile in Hengelo (2009)

 

Vijftien jaar Haile in Hengelo 1

Flaptekst: ‘Een arme man kan te midden van de rijken wonen. Maar een rijke kan niet tussen de armen wonen.’ Dat zegt Haile Gebrselassie in het boek ” Vijftien jaar Haile in Hengelo”In 1994 vestigde hij in het FBK Stadion zijn eerste wereldrecord. Sindsdien kent de wereld hem als een mens die zich nauw betrokken voelt bij zijn geboorteland Ethiopië.

Gesprekken met Haile krijgen altijd een onvermoede diepgang. Achter zijn brede glimlach gaat een zakenman schuil die het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk brengt. Vanuit de Afrikaanse werkelijkheid zet hij ons vaak aan het denken over onze Westerse wereld.

Dit boek gaat daarom over sport en zaken. Auteur Cros van den Brink haalt herinneringen op aan successen en andere bijzondere gebeurtenissen in de carrière van ‘Mr. Hengelo’ – in het Fanny Blankers-Koen stadion en elders in de wereld. Hij beschrijft ook de weg van de boerenzoon die zich ontwikkelde tot een succesvol ondernemer. De atleet die zijn startgelden en premies investeert in eigen land en werk schept voor vele honderden Ethiopiers. Die scholen bouwt om kinderen een toekomst te bieden. Want een rijk man kan niet werkloos toezien als hij tussen armen woont.

Titel: Vijftien jaar in Hengelo, Zakenman in trainingspak – Auteur: Cors van den Brink – Uitgever: daM Deventer 2009 – ISBN: 978 90 71902 05 5

Recensie: De auteur, sportjournalist van beroep, beschrijft hoe de zoon van een arme boer uit Ethiopië, het tot een van de beste midden en lange afstandsatleten ter wereld weet te brengen. Haile Gebrselassie is een atleet die veel geld weet te verdienen met zijn passie voor atletiek en zakendoen weet te combineren met een enorme hoeveelheid trainingsarbeid. Het geld wordt vooral ingezet in diverse projecten en bedrijven in eigen land, waar nog veel armoede heerst. Het wordt de lezer duidelijk welke trainingsarbeid, doorzettingsvermogen, aanleg, persoonlijkheid en passie aan de basis liggen van de vele wereldrecords. De kleurenfoto’s tonen wedstrijdmomenten, opnames met familie en beelden uit Ethiopië. Duidelijk wordt hoe het leven van de atleet met de eeuwige glimlach zich afspeelt; zijn sociale betrokkenheid is groot.(B.N. Swienink)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s