Tsahai (2001)

 

Tsahai

Flaptekst: Rene van Slooen werkte ruim acht jaar (1967- 1975) in de suikerfabrieken van de ‘Handelsvereniging Amsterdam’ in Ethiopië. Dit boek bevat in tien korte verhalen een aantal herinneringen aan die periode.

Titel: Tsahai, Zonnebeelden uit het Rijk van de Leeuw van Juda – Auteur: René van Slooten – Uitgever: Stadsdrukkerij Amsterdam, 2001 – ISBN: 90 5366 096 8

Recensie: Wij, Nederland, de HVA, hadden van 1950 tot 1976 enkele suikerplantages en fabrieken in Ethiopië. Wij brachten, meer en meer tezamen met Ethiopiërs, een bloeiende cultuur tot leven. Met de marxistische revolutie in 1975 was het echter meteen afgelopen. De schrijver werkte er acht jaar, en schrijft in tien hoofdstukken zijn herinneringen aan die ‘mooiste jaren van mijn leven’ in een land waar het leven met een ongekende intensiteit wordt geleefd. Hij spreekt in zijn voorwoord van een ‘ode aan Ethiopië’. En de lezer raakt meer en meer onder de inruk van het land, van de bevolking, van de spiritualiteit, de sterke eigen cultuur (culturen). De schrijver toont groot respect voor de mensen en hun leefwereld, vooral voor de vrouwen (met ook enkel woorden over bisschop Boomers-later in Haarlem-, die in Ethiopië zulk geweldig werk deed). Op een heel natuurlijke manier en met verrassend gevoel voor detail beschrijft hij het land, zijn ontmoetingen, de Keizer, reizen naar Harar en Diredawa. Met aan het eind een ontroerende brief van een Ethiopische priester. Een ode, niets te veel gezegd. Eenvoudig uitgegeven, volle bladspiegel. (NBD\Biblion, J Rijsterborgh)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s