Zij maakt het verschil (2006)

 

zij-maakt-het-verschil

Flaptekst: ‘Zij maakt het verschil’ is het hoopvolle verhaal van de Ethiopische Haregewoin Teferra, een vrouw die in haar eentje tientallen baby’s en jonge kinderen verzorgt die hun ouders verloren hebben aan aids. Melissa Fay Greene raakte gefascineerd door deze vrouw die zich niet laat ontmoedigen door de onthutsende cijfers, maar ‘gewoon’ probeert zoveel mogelijk kinderen te redden. Het boek vertelt haar bijzondere levensverhaal en bevat vele ontroerende portretten van de kinderen die op de compound van Haregewoin wonen, verhalen over verlies, pijn en hoop. Melissa Fay Greene slaagt erin om een van de grootste maatschappelijke rampen terug te brengen tot de menselijke maat.

Auteur: Melissa Fay Greene is schrijfster en journaliste en schrijft voor The New York Times, Newsweek en Parenting. Melissa is getrouwd en heeft zeven kinderen, onder wie twee geadopteerde uit Ethiopië. Ze deelt haar inkomen met Haregewoin en zet zich in voor veel projecten voor aidswezen in Afrika.

Titel: Zij maakt het verschil – Subtitel: De dappere strijd van een vrouw in Afrika – Auteur: Melissa Fay Greene – Uitgever: Archipen, 2006 – ISBN: 90 6305 248 0

Recensie: ‘Zij maakt het verschil’ is het verhaal van de Ethiopische Haregewoin Teferra, een vrouw die in haar eentje tientallen baby’s en jonge kinderen verzorgt die hun ouders verloren hebben aan aids. Het boek vertelt haar levensverhaal en bevat portretten van de kinderen die bij haar wonen. De auteur, Melissa Fay Greene, is een Amerikaanse schrijfster en journaliste. Zij zet zich in voor veel projecten voor aidswezen in Afrika. Ze kwam in contact met Haregewoin en raakte gefascineerd door deze vrouw die ‘gewoon’ probeert zoveel mogelijk kinderen te redden en die daarmee een van de grootste maatschappelijke rampen van dit moment terugbrengt tot de menselijke maat. De auteur heeft door het persoonlijke verhaal van Haregewoin ook veel informatie geweven over de gezondheidssituatie en de politieke situatie in Ethiopie en Afrika. Met een katern kleurenfoto’s, een lijst van instellingen en organisaties, en een aantal eindnoten. (NBD\Biblion-Jannetta van der Zee)

2 reacties op “Zij maakt het verschil (2006)

  1. Haregewoin Teferra Is niet de vrouw die zo wordt beschreven in het boek van Melissa Greene. Uit persoonlijke betrokkenheid heb ik Haregewoin meegemaakt als een op geld beluste vrouw die rijk is geworden door kinderen te laten adopteren in mn Amerika. Veel van haar zgn aids kinderen zijn “ verkocht” aan Amerikaanse gezinnen. Maar ook st. Afrika , een adoptiebureau uit Nederland deed mee aan het adopteren van deze kinderen uit Ethiopie

    Like

  2. Haregewoin dochter, Atetegeb, overlijdt tijdens de bevalling van haar kind. De vader neemt het kind mee en laat Haregewoin in groot verdriet achter omdat ze nu ook nog haar kleinkind kwijtraakt. Als de voorzitter van een liefdadigheidsinstelling haar vraagt om de zorg van een meisje op zich te nemen, doet ze dit al had ze voor zichzelf het ‘normale’ leven opgegeven. Hierdoor hervindt ze zichzelf. Na zes weken wordt weer een kind bij haar gebracht. Bij die twee kinderen blijft het niet want als het nieuws bekend wordt dat zij aidswezen in haar huis opneemt komt een groeiende stroom kinderen op haar af. Zowel de ‘levens’ als de praktische zaken daar omheen komen voorbij. Ook is er aandacht voor de aidsepidemie: ‘Hoe is het ontstaan?’ en ‘Wat zijn de gevolgen?’ Het boek leest als een roman, het boeit, ontroert en raak je. Het non-fictieverhaal is geïllustreerd met foto’s van Haregewoin en haar kinderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s