Verhalen en foto’s: 1967-1970

Kippen en eieren kopen

Op de onderneming kwam met enige regelmaat een Ethiopiër die kippen verkocht. Hij vervoerde de ‘levende’ kippen hangend over zijn schouder. Om de poten van iedere doro (kip) zat een touwtje en deze touwtjes zaten weer bevestigd aan het grote touw wat hij over zijn rug liet hangen. Het resultaat …een grote bos kakelende kippen op zijn rug.

1967 ©Lou Andreoli

Als hij ons erf op liep en zag dat er belangstelling was tot kopen dan ging de kippenbos, met veel gefladder en gekakel, met een grote zwaai van zijn schouder. Ethennisch was degene die de koop voor mij aanging. Ze bevoelde de kippen met een ernstig gezicht op een vakkundige manier, tenminste zo zag het er uit. En na lang beraad met veel gepraat tussen de koopman en Ethennisch werd de keus gemaakt.

De ‘doro‘ werd mee naar achteren genomen en door Kebude (tuinboy) geslacht; met een slag had zij geen kop meer!! Daarna nam Ethennisch het weer over. Ze ging dan gehurkt zitten, zodanig dat haar billen op haar hielen rusten, haar rok werd dan tussen haar benen naar achteren gehaald. Een karakteristieke houding. Op deze manier kon ze uren zitten.  De kip werd geplukt, gewassen en in stukken gesneden waarna zij de diepvries in ging.

img016

Eieren kopen gebeurde ook op het erf.  We kochten altijd van dezelfde koopman, maar niet voordat ze op een speciale manier waren gekeurd. Er werd een emmer met woha (water) gevuld en daar werden ze een voor een voorzichtig ingelegd. De eieren die op de bodem bleven liggen waren oké maar die gingen drijven waren bedorven. Deze gingen weer terug in de koopmand. Het was altijd een hele happening, alles ging in een kass-kass (langzaam) tempo en ondertussen werden er door Ethennisch en de koopman de wekelijkse nieuwtjes uitgewisseld.

Eén reactie op “Verhalen en foto’s: 1967-1970

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s