(2) Shoa (1967)

shoa3

Het voetbalveld Foto:©Lou Andreoli

Het huisje in Shoa waar ik enkele weken zou verblijven lag aan het voetbalveld van de Ethiopiërs en dicht tegen de behuizing van de arbeiders aan.  Al direct de eerste dag dat ik alleen was kwam een van de blanke vrouwen, die zich bezig hield met het wegwijs maken van nieuwkomers, op bezoek. Ze was in gezelschap van een Ethiopische vrouw. Het was te doen gebruikelijk dat je in huis een huisbediende aannam. En daarnaast als je in je permanente huis woonde ook een jongen voor de verzorging van de tuin. Op deze manier werkte je mee aan betere leefomstandigheden van de bevolking. Het was naast het werk op de fabriek en in de velden een van de weinige kansen voor hen om werk te krijgen.  Ethennisch Asafa werd aan mij voorgesteld met lovende woorden.. maar er was iets waar eerst over gepraat moest worden. Het bleek dat ze wegens diefstal bij haar vorige werkgever was ontslagen. Ze had beterschap beloofd en de politie had haar duidelijk gemaakt dat als ze weer de fout inging, ze van de onderneming zou worden verwijderd. Dit was een enorme straf want waar kon ze anders wonen en werken. Na navraag van mij waar het precies omging werd het duidelijk dat het ging om het meenemen van wat koffie, thee en ander voedsel. Ik besloot haar een kans te geven en nam haar in dienst. Achteraf was ik erg blij met die keus. Ethennisch is tijdens ons verblijf in Ethiopië altijd bij ons gebleven. Zij werd mij steun en toeverlaat, ik heb veel van haar geleerd en zij van mij!

het-land-van-de-verbrande-gezichten

Meer verhalen over die tijd zijn te lezen in mijn boek:

‘Het land van de verbrande gezichten’

Uitgever: Boekenplan, Maastricht

ISBN: 978 90 71794 05 6 (Tweede druk 2007)

 

Eén reactie op “(2) Shoa (1967)

  1. Meer verhalen over die tijd zijn te lezen in mijn boek:

    ‘Het land van de verbrande gezichten’

    Uitgever: Boekenplan, Maastricht

    ISBN: 978 90 71794 05 6 (Tweede druk 2007)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s