De Yemrehana-Krestoskerk (Lalibela)

De Yemrehana-Krestoskerk (Christus wijst ons de weg) is gesticht in de eerste helft van de twaalfde eeuw door koning Yemrehanna Krestos. Deze vrome koning wordt ook wel ‘Priester-koning’ genoemd en is door de de kerk van Ethiopië als heilige erkend.Hij droeg veertig jaar lang iedere dag de H. Mis op en consacreerde het brood en de wijn, die volgens de overlevering door engelen werden gebracht. Het kerkje bevindt zich in een grot op de berg Abuna Yosef op ongeveer 24 kilometer van Lalibela.

kerk

De overhangende grot is afgeschermd door een muur met een poort. Als je de poort passeert kom je op de binnenplaats waar het kerkje staat. Het mausoleum van koning Yemrehana Krestos ligt schuin achter het kerkje en aan de achterzijde, tegen de basaltlagen aan, is een soort kerkhof ontstaan.

kerk

priester-krestos

Het kerkje is opgebouwd met balken van olijfhouten en steen. De vierkante ramen geven het gebouw door de verschillende ingezette bewerkte kruisvormen een bijzonder aanzien. Er zijn drie ingangen: een voor priesters, een voor mannen en een voor vrouwen. De muren zijn voorzien van prachtige schilderingen. Als je iets van het mausoleum wilt zien heb je een zaklamp nodig want het is daar aardedonker.

kerk

Het ‘kerkhof’ bestaat uit skeletten, beenderen en andere stoffelijke resten van pelgrims die hier de hongerdood zijn gestorven. Alles ligt als een onordelijke bende door elkaar. Het doet enigszins luguber aan omdat botten en beenderen goed herkenbaar zijn. Zo steekt een hand omhoog met een wijzende vinger naar boven. Bijzonder om te zien, maar je moet dan wel even vergeten dat dit alles aan mensen heeft toebehoord.

De kerk wordt bezocht door vele pelgrims. Voordat ze aan de lange terugtocht beginnen wordt er een rustpauze ingelast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s