Gondar – Royal Enclosure

Gondar is bekend om zijn paleizen uit de zestiende en negentiende eeuw en wordt daardoor ook wel ‘koningsstad’ genoemd. Keizer Fasiladas, die hier leefde van 1632 tot 1667, was de uiteindelijke oprichter van de koningsstad. Nadat hij de Portugezen had verjaagd, nam hij het besluit om zichzelf een nieuwe hoofdstad te schenken. Tot die tijd hadden de keizers en hun hofhouding in verplaatsbare tentenkampen geleefd, omdat zij voortdurend op reis waren door de uitgestrekte gebieden van hun rijk.

Gondar

Binnen de Royal Enclosure staan zes paleizen en een aantal andere gebouwen, waarvan het ene duidelijk in een betere staat verkeert dan de andere. Fasiladas liet rond het terrein een hoge muur plaatsen met twaalf poorten voor zijn hofhouding, met een eigen ingang voor elke beroepscategorie. Het gebied is nu toegankelijk door een poort, ook wel de Prinses Incoye Gate genoemd. Foto:©Lou Andreoli

Gondar 1

Na Fasiladas bouwde meerdere keizers hier een paleis. De laatste ‘echte’ heerser in Gondar was Adyam Seged Yasu 1, hij liet o.a. de prachtige Debre Birhan Selassie kerk bouwen. Foto: ©Lou Andreoli

Gondar 3

De inwoners van Gondar noemen de koningsstad ‘Fasil Ghebbi’. Foto:©Lou Andreoli

 

Gondar 4

Het paleis van Fasiladas is een van de weinige die in redelijke staat bewaard is gebleven. De privévertrekken van de keizerlijke familie zijn op de 2e verdieping; behalve de slaapkamer van Fasiladas. Deze is uit veiligheidsoverwegingen ‘pijlveilig’ op het dak geplaatst. Het aparte rechthoekige gebouwtje met gebogen zoldering was te bereiken via een trap vanaf het terras. Foto:©Lou Andreoli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s