De Dassanech

DSCN9916-De Dassanech woont in het zuiden van Ethiopië, in de delta van de Omo-rivier, noordelijk van het Turkana-meer. Het land is in tweeën gedeeld; na de regentijd in de hooglanden, stijgt het waterpeil van de Omo en overstroomt delen van de oostelijke kant. Als het water is gezakt dan blijft er vruchtbare grond over waar men sorghum, mais en bonen op verbouwt. Het westelijk deel is veilig om te wonen en het vee te weiden. Het vee, voornamelijk runderen, is zeer belangrijk in hun leven. Melk en vlees wordt genuttigd en van de huiden wordt kleding gemaakt, en gebruikt bij het bouwen van hutten. Een maaltijd bestaat in hoofdzaak uit sorghum pap, bereid met melk. Favoriet is een drank die getrokken is van het omhulsel van de koffieboon.

De vrouwen van de stam Dassenech dragen kleding gemaakt van geitenleer. Maar ook hier komt de moderne katoenen kleding steeds meer in zwang. De mannen en vrouwen dragen sieraden gemaakt van kralen, metaal en soms ivoor. Zowel de mannen als vrouwen zijn besneden. Dit is een voorwaarde voor het huwelijk. Het huwelijk kan worden gesloten op vier manieren. Het huwelijk wordt geregeld door de familie, een overeenkomst tussen de bruid en bruidegom, door ontvoering van de bruid of door vererving na het overlijden van een familielid. De bruidsschat wordt overgedragen in natura of contanten. Het wordt verdeeld onder de familieleden van de bruid, maar het grootste deel gaat naar de vader. (Foto’s:©LPA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s