De Harari

DSCN1084-De bevolkingsgroep Harari leeft voornamelijk binnen de Jugal, de stadsmuur van Harar. De Harari verwijst naar zichzelf als ‘ de mensen die binnen de muur wonen’. Ze noemen hun manier van leven ‘de etiquette van de stad’ en hun taal ‘ de stadstaal’. De gemeenschap wordt gekenmerkt door een complex geheel van verplichtingen en banden, waarvan de basis ligt in verwantschap, vriendschap en maatschappelijke organisaties. Zo trouwt de Harari met een Harari. Vriendschappen zijn voor het leven. Harari-organisaties bieden zowel sociale, ceremoniële als economische steun voor gelegenheden als bruiloften, begrafenissen en culturele tradities.

DSCN1546

De vrouwen hebben een bepalende rol in de Harari-cultuur. zij leiden een krachtig en zichtbaar sociaal leven. Zij domineren de markt, zorgen voor de sfeer bij sociale gebeurtenissen en houden de kleurrijke klederdracht in ere. 

DSCN0359-


De traditionele wit-grijze huizen zijn soms groen geverfd als teken dat de bewoner naar Mekka is geweest. Lees meer over de stad Harar en zijn bewoners in mijn boek: ‘Ethiopië, ongekend anders’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s