De beloofde foto

…Als Lou terug komt, gaan we naar de markt in het dorpje Turmi. Allereerst willen we de Hamar-vrouw bezoeken, die de voorkant van mijn boek ‘Konjo Nö!’ siert. We hebben beloofd om haar de foto te brengen. Het was een toevallige ontmoeting daardoor weten we niet waar ze woont. Ik laat in het dorp haar foto zien. Dit veroorzaakt zoals gewoonlijk een grote toeloop van mensen. Iedereen kent haar en wil ons bij haar brengen. We wijzen uiteindelijk twee meisjes aan en incasseren een boze blik van een opdringende jongeman die zich de taak al had toegeëigend. Daar gaan we, de twee meisjes naast ons, de anderen er allemaal achteraan. We passeren diverse hutten totdat de meisjes stil blijven staan voor de hut die van de vrouw op de foto moet zijn. De hut is gesloten; voor de ingang is een golfplaat geplaatst. Ze is er niet, maar waar is ze dan. Iedereen bemoeid zich ermee en er wordt opgewonden gepraat. De meisjes nemen hun taak serieus en luisteren oplettend naar wat er allemaal wordt gezegd. Hierna vertellen ze dat ze vermoedelijk bij haar tante zal zijn. Daar gaan we weer, nog steeds in optocht. Bij de hut van haar tante ontmoeten we haar. We schrikken van haar lichamelijke gesteldheid; haar wangen zijn ingevallen en haar ogen staan uitdrukkingsloos in haar gezicht. Ze is ontzettend mager geworden. Haar tante vertelt dat ze ernstig ziek is. Ze heeft aids. Haar drie kinderen worden door haar tante verzorgd. Het zieke vrouwtje lacht af en toe flauwtjes in onze richting. De foto pakt ze aan, maar er is nauwelijks reactie. We geven de tante geld en proberen haar duidelijk te maken dat dit besteedt moet worden voor medicijnen of andere noodzakelijke dingen.”Ishi, ischi, auw” (Oké, Oké, ja), klinkt het uit haar mond…

Normaal gesproken geven we nooit zomaar geld, maar hier is duidelijk een reden, door de foto zijn we bij haar betrokken. (Het volledige verhaal is te lezen in mijn boek: Dink Nesh).

2 reacties op “De beloofde foto

  1. Superleuke site, elke dag een lezenswaardig artikel of een sprekende foto.

    Ook mooi dat er nu een foto van jezelf opstaat;)

    Gewoon zo doorgaan…

    Ada

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s