Het kleikapsel van de Hamar-man

DHamar-kleikapsel ©Lou Andreolie mannen in de provincie Zuid-Omo zijn dikwijls getooid met een ingewikkeld en kunstig kleikapsel. Het haar wordt in twee gedeelten, in het verlengde van de ooglijn, opgemaakt. Met behulp van een speciaal houten kammetje wordt laagje voor laagje bestreken met klei. Het kleimengsel bestaat uit zachte, grijze, vulkanische stenen die worden verpulverd en met water gemengd. De laagjes worden in verschillende richtingen aangebracht zodat er een dikke dot op het achterhoofd ontstaat. Vervolgens wordt er kruislings stukken been in het kapsel geplaatst. Daarna wordt het voorste gedeelte behandeld. Deze laag is dunner omdat het haar daar korter wordt gehouden.  In het achterste gedeelte worden gaatjes gemaakt om nadien versierselen in te steken zoals een struisvogelveer, houten stokjes of stukjes been. De randen van het kleikapsel worden rood gemaakt. kleikapsel ©Lou AndreoliHet kapsel is voorbehouden aan getrouwde mannen, hoewel er bij sommige stammen de jongere mannen om toestemming kunnen vragen om een kleikapsel te dragen. Daar staat dan wel een gift of het slachten van een geit of schaap tegenover. Om het kapsel te beschermen tijdens het slapen (de klei kan barsten, breken) gebruiken ze een neksteun, die overdag dienst doet als stoeltje. Neksteun, mes en Kalashnikov zijn onmisbare attributen van de gerespecteerde man.  De mannen zijn ijdel en ontzettend trots op hun kapsel; onze autospiegels zijn dan ook al vaak gebruikt om zichzelf te bewonderen. Foto’s:©Lou AndreoliDe kapper ©Lou Andreoli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s