De enset of valse banaan

De enset of valse banaan is verwant aan de bananenboom, maar in tegenstelling tot de bananenboom kan de enset negen meter hoog worden. Enset wordt gestekt en op een afstand van ongeveer drie meter in de grond geplant. De ruimte tussen de bomen worden veelal benut door er granen of maïs te planten.

Na ongeveer zeven jaar wordt de boom gekapt. De stam wordt in stukken gehakt en de pulp die in de stam aanwezig is wordt met een gespleten stok afgeschraapt en daarna fijngewreven. Deze massa wordt verpakt in de grote bladeren van de boom en bewaard om te gisten. Het pakketje wordt in een speciaal gegraven gat gelegd wat zorgvuldig wordt afgedicht met bladeren en grote stenen. Over het algemeen wordt het gat in de tuin gegraven maar soms, om diefstal te voorkomen, ook in de hut. Na een paar maanden is het gisten klaar. Het eindproduct, kocho, een zware ietwat stinkende massa, tenminste voor onze westerse neuzen, wordt gebruikt als pap of er worden koeken van gebakken die enorm voedzaam zijn. Het wordt op de markt verkocht of voor eigen consumptie gebruikt De enset kan erg lang bewaard blijven en is daarom een goede aanvulling in moeilijke tijden.

De ensetboom is nuttige boom, want naast het (stam)product, kocho, vervullen de bladeren ook een grote rol. De bladeren worden veelzijdig gebruikt, o.a. als dakbedekking, voor het bewaren van voedsel, als brandstof, van de vezels worden touwen geweven en er worden volgens de lokale traditie geneeskrachtige krachten aan toegekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s